У штабі АТО фото і картами спростували нову пропаганду бойовиків ДНР
Категорія
Україна
Дата публікації

У штабі АТО фото і картами спростували нову пропаганду бойовиків ДНР

У штабі АТО фото і картами спростували нову пропаганду бойовиків ДНР
Джерело:  online.ua

У штабі антитерористичної операції на Донбасі спростували пропаганду бойовиків так званої ДНР про нібито обстріл з боку українських позицій Куйбишевського району Донецька, в результаті чого двоє місцевих жителів отримали поранення.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на повідомлення прес-центру АТО в Facebook.
Згідно з інформацією прес-офіцера української сторони Спільного центру з координації та контролю Віталія Іванова, 5 липня «інформаційні» джерела «ОРДО поширили інформацію про обстріл Куйбишевського району Донецька».
«Уже традиційно вони абсолютно безпідставно звинуватили сили АТО в провокаційних обстрілах... Намагаючись наввипередки поділитися цією «новиною», вони подали факти, що суперечать один одному і не дають чіткої відповіді про те, хто, чим і звідки стріляв», - сказано в повідомленні.
«Згодом, очевидно, усвідомивши помилки, тексти на ресурсах почали коректуватися, а фото з місця події були замінені на інші, оскільки, навіть на перший погляд, версії тріщали по швах», - підкреслюють в СЦКК.
«Перше «джерело» о 08:30 год. написало - 4 липня, 22:15 15 «прильотів» 120 мм мін. При цьому друге о 8:57 подає цей факт наступним чином - 4 липня, 22.00. обстріл Куйбишевського району з артилерійських систем калібру 122 мм. При цьому, в одному випадку вказується напрямок обстрілу з населеного пункту Північне, в іншому - просто з північно-західного напрямку», - відзначають в СЦКК.
«Варто зазначити, що о 22:02 ч. 4 липня чергова зміна російської сторони Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін поінформувала українську сторону про те, що Куйбишевський район Донецька був обстріляний з артилерійських систем калібру 122 мм району (15 вибухів)», - сказано в повідомленні.
«Виходить, що два чоловіки залишилися в живих після прямого потрапляння в автобус артилерійського снаряда калібром 122 мм. Тобто потужний боєприпас, здатний знищувати броньовану техніку, зміг ледь пробити дах автобуса», - вказують на невідповідності в штабі АТО.
«При цьому на фото, поширених у ЗМІ окупованого Донецька, ми бачимо зовсім інше - автобус, який, ймовірно, спокійно стояв на вулиці Степаненка, біля будинку №20, був вражений вертикальним прильотом», - відзначають в СЦКК.
«При цьому особи, які були поблизу, одразу ж поширили в соціальних мережах фото з хвостовиком від міни 82-мм міномета, який був виявлений на місці події», - вказують у СЦКК.
«Провівши аналіз отриманих фотоматеріалів і «гучних» заяв, або скоріше дезінформації, можемо стверджувати наступне.
1. Від населеного пункту Північне до місця події навпростець - близько 10,5 кілометрів. Безумовно, для ствольної артилерії це робоча дистанція стрільби, а ось для 82 мм мінометів - ні.



2. Ураження автобуса сталося мало не вертикально і саме міною 82 мм калібру (дальність стрільби 82 мм міномета з далекобійним снарядом становить лише 3 922 метрів, в той час як найближчі українські позиції в н.п. Піски на відстані більше 5 км).


3. Версія про ураження автобусу 122 мм снарядом абсурдна, оскільки його потужності вистачило б для того, щоб рознести транспортний засіб на дрібні шматки. У «чудесний порятунок» двох жителів, які були в той час нібито в маршрутці і виявилися лише пораненими, також не віриться. Перебуваючи в сантиметрах від епіцентру вибуху такого типу боєприпасу шансів не те що вижити, але, будемо реалістами, шансів на те, що тіло зможуть знайти, при такому ураженні фактично немає.
4. Хвостовик 82 мм міни, що залишився на місці події, і який задокументували місцеві жителі, і кут ураження, очевидно, вказує на те, що відстань, з якого була проведена чергова кривава провокація, становить близько 2 км. А з огляду на напрямок обстрілу, вказаний в «джерелах», є всі підстави стверджувати, що обстріл вівся якраз з північно-західних околиць окупованого Донецька, де бойовики зосередили не одну мінометну установку.



Українська сторона СЦКК в черговий раз підкреслює, що члени незаконних збройних формувань ОРДЛО в своєму прагненні скомпрометувати сили АТО йдуть на будь-які злочинні дії », - резюмують в СЦКК.


Як повідомляв ONLINE.UA,

бойовики так званих ДНР і ЛНР агітували жителів Донбасу приєднатися до хресної ходи на Київ, організованої священнослужителями УПЦ МП

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?