Стало відомо, як Росія використає Крим у зіткненні з НАТО: дані приватної розвідки США
Категорія
Світ
Дата публікації

Стало відомо, як Росія використає Крим у зіткненні з НАТО: дані приватної розвідки США

Стало відомо, як Росія використає Крим у зіткненні з НАТО: дані приватної розвідки США
Джерело:  Stratfor

Після того, як Росія анексувала Крим в 2014 році, баланс військово-морських сил в Чорному морі змінився. Україна була практично витіснена, а Москва, використовуючи позиції на Кримському півострові, почала нарощувати сили свого флоту. Водночас стратегічне значення цих вод в очах НАТО піднялося, в той час як

блок

прагне посилити свою політику стримування Росії в Європі.


Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor розповіла про нарощування військових сил НАТО в Чорному морі, переваги, які має там Росія, і те, як Москва використовуватиме окупований Крим в боротьбі з Альянсом. Звіт приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA.


Щоб протистояти російській присутності, Туреччина і Румунія виступатимуть за зміцнення спільних військово-морських сил НАТО в Чорному морі на саміті Альянсу в Варшаві 8-9 липня. Їх пропозиція буде обговорюватися на саміті, як і можливість підвищеної присутності НАТО в Польщі та країнах Балтії, а також інші заходи, спрямовані на розширення присутності НАТО в регіоні.


Але поки НАТО роздумує над посиленням своїх сил в Чорному морі, воно повинно боротися з обмеженнями, встановленими Конвенцією Монтре (про статус проток Босфор і Дарданелли, над якими встановлено суверенітет Туреччини). Пакт накладає обмеження на країни, які не омиваються Чорним морем, обмежуючи тоннаж військових кораблів, а також сукупний тоннаж, кількість судів і тривалість перебування для будь-якої однієї країни. Багатонаціональні сили, зокрема, НАТО, однак, можуть обійти ці обмеження, побудувавши свій флот з кораблів з кількох країн і застосовуючи ротацію. НАТО могло б також спиратися на держави-члени Румунію і Туреччину, які значною мірою звільнені від обмежень конвенції, для збільшення флоту в Чорному морі.


Втім, швидше за все, не всі члени НАТО підтримають нарощування сил в Чорному морі. У той час, як Румунія може бути найактивнішим прихильником розширення сил НАТО в стратегічних водах, небажання викликати ворожість з боку Росії можуть стримувати Туреччину і Болгарію від надання підтримки.


У Болгарії - тривала і складна історія відносин з Росією, і в різний час вона виявлялася або в союзі, або в числі противників Москви. Наразі ідея про дії, які можуть викликати роздратування у Москви, непопулярна серед болгарських виборців. На президентських виборах, намічених на жовтень, нинішній уряд виявлятиме обережність, щоб не здатися агресивним по відношенню до Росії. 16 червня прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов підтвердив, що уряд проти розширення військово-морських сил НАТО в Чорному морі. Зміцнюючи ці настрої, болгарська опозиційна соціалістична партія наполягає на парламентському слуханні, щоб гарантувати, що країна не братиме участь в будь-яких таких силах.


До недавнього часу Туреччина була активним прихильником чорноморської ініціативи. Але в останні кілька тижнів

Анкара докладає зусиль для нормалізації відносин з Москвою

, які зіпсувалися після того, як Туреччина в листопаді 2015 року збила російський військовий літак на кордоні з Сирією. У період після інциденту і російської анексії Криму було зрозуміло, що Туреччина буде домагатися більшої присутності НАТО як всередині, так і поблизу її кордонів, як страховки від російської військової відплати. Тепер, втім, коли президент Туреччини Реджеп Ердоган "вибачився" за збитий літак, Туреччина намагається розтопити її заморожені відносини з Росією. Тому Анкара, швидше за все, діятиме обережно щодо розгортання сил НАТО в Чорному морі.


Розподіл військово-морських сил країн НАТО і Росії в Чорному морі
З точки зору лише кількості судів, у Росії немає переваги в Чорному морі. Але оцінка сил на морі не залежить лише від гри чисел, і у Росії є багато інших військових переваг, які допомагають компенсувати менший розмір її флоту. Наприклад, у неї значна перевага в військово-морській авіації та загальних авіаційних силах, які вона могла спрямувати з місією в Чорне море. Вона також має батареєю протикорабельних крилатих ракет великого радіусу дії, які можуть досягти практично будь-якої точки Чорного моря. Росія використовувала свої позиції на Кримському півострові, щоб створити ці переваги, і вона перебуває в процесі суттєвої модернізації надводних і підводних сил свого ЧФ.
Росії доведеться боротися з підвищеним інтересом НАТО і частішими вилазками в Чорне море. По суті, Москва більше не може покладатися на конвенцію Монтре і власні військово-морські сили, щоб домінувати в регіоні, беручи до уваги зростаючу військово-морську силу Туреччини і здатність НАТО працювати навколо обмежень, встановлених конвенцією. Проте позиція Росії в Криму дає їй значні переваги, і Москва може використовувати розбіжності всередині НАТО, щоб їх посилити. Надалі ситуація в Чорному морі, безумовно, буде нагріватися.

Прогноз Stratfor

Зростаюча важливість Чорного моря призведе до все більшого нарощування там військово-морських сил. НАТО намагатиметься посилити свій вплив, в той час як Росія постарається використовувати розбіжності в НАТО, щоб дестабілізувати єдність Альянса щодо його місії в критично важливому регіоні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?