У Великій Британії розгорається скандал через війну в Іраку
Категорія
Світ
Дата публікації

У Великій Британії розгорається скандал через війну в Іраку

У Великій Британії розгорається скандал через війну в Іраку
Джерело:  BBC

У Великобританії розгорається скандал після того, як незалежна британська комісія оприлюднила результати масштабного розслідування щодо вторгнення до Іраку в 2003 році.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на BBC.
Масштаби доповіді вражають - повна версія займає 12 томів і містить 2,6 мільйона слів. Глава комісії Джон Чилкот заявив, що планування і підготовка військових дій після вторгнення в Ірак були недостатніми, а саме введення військ було недостатньо обгрунтованим.
"Великобританія прийняла рішення вступити у війну в Іраку до того, як варіанти мирного врегулювання були вичерпані", - сказав він.
У доповіді також йдеться, що Ірак справді володів деякими запасами хімічної і біологічної зброї, проте небезпека була перебільшена.
"Обставини, на підставі яких було прийнято рішення, що Великобританія має юридичні підстави для військових дій в Іраку, були далекі від задовільних", - зазначив Чилкот.
Як пише Daily mail, колишній прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер після оприлюднення доповіді заявив, що він діяв в інтересах Сполученого Королівства, коли відправив війська до Іраку в 2003 році.
"Не дивлячись на те, чи погоджується народ з моїм рішенням взяти участь у військових діях проти Саддама Хусейна чи ні, я діяв з добрими намірами і з вірою, що це найкраще служитиме інтересам країни", - сказав Блер.
Як відомо, військовий конфлікт в Іраку розпочався 20 березня 2003 року зі вторгнення збройних сил міжнародної коаліції зі складу британських і американських військових. Приводом до вторгнення став зв'язок режиму іракського лідера Саддама Хусейна з міжнародним тероризмом, зокрема з терористичним угрупуванням Аль-Каїда, а також інформація ЦРУ про наявність в Іраку запасів зброї масового ураження. Загалом за шість років війни в Іраку загинули 179 британських військовослужбовців і десятки тисяч мирних жителів.
Нагадаємо, раніше терористична організація Аль-Каїда опублікувала матеріал, в якому вперше розповіла про те, чому її лідер Усама бен Ладен вирішив організувати теракти 11 вересня 2001 року в США.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?