Україна усвідомлює свої гріхи, але хоче йти вперед: повний текст статті Порошенка про ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна усвідомлює свої гріхи, але хоче йти вперед: повний текст статті Порошенка про ЄС

Україна усвідомлює свої гріхи, але хоче йти вперед: повний текст статті Порошенка про ЄС
Джерело:  Politico

У своїй статті для американського видання POLITICO під назвою "Ми віримо в Європу"

президент Укра

їни Петро Порошенко розповів Європі і країнам Євросоюзу про важливість альянсу для світу і стабільності континенту і про те, як важливо не забувати про переваги, які дає цей проект. Повний переклад статті зробив ONLINE.UA.


"Зараз не найлегший час для об'єднаної Європи. Як Східну, так і Західну Європу лихоманить через Brexit. Доля тих, хто хоче вийти, була вирішена - так само як доля тих, хто хоче залишитися. Але це не час для відчаю. Це час для єдності, відповідальності та бачення. Час, щоб зрозуміти, як ми дійшли до цієї точки, і як нам разом знайти вихід.


Brexit - це, перш за все, криза віри. Після 59 років Європейського проекту - найуспішнішого в історії людства - багато європейців менше цінують те, що він дає (мир, стабільність, свобода пересування), ніж те, що для цього необхідно (солідарність і терпіння). Ціна не надто висока для миру і свободи. Ця проста істина зникає зі свідомості людей, у міру того, як вони забувають, що таке війна і авторитаризм.


Пам'ять коротка. Це особливо актуально в Україні, де ті люди, які всього два роки тому були в шоці від обурливої агресії Москви проти України, сьогодні закликають до повернення до нормальних відносин з Росією, коли Кремль все ще далекий від виконання своїх зобов'язань.


В умовах кризи віри ті, у кого віра є, є частиною рішення, а не проблеми. Ніде в Європі ви не побачите стільки віри в ЄС, як в Україні. Не тому, що ми не обізнані про недоліки ЄС, а тому, що ми всі дуже добре усвідомлюємо альтернативу.


Скрізь, де європейська ідея відступає, залишається вакуум, який наповнюється чимось до болю знайомим в історії Європи - національним егоїзмом. Європейська ідея не замінюється чимось новим, аж ніяк. Вона замінюється жадібністю і обмеженістю, замаскованими під прагматизм. Ми не говоримо про прагматизм і бачення Черчілля. Ті, хто вимагає виходу з ЄС, не візіонери, а люди, які хочуть більше влади і менше відповідальності.


Отже, де ж Україна на цій шкалі на межі Європи, між вірою і страхом, натхненням і сліпотою? Україна є частиною Європи, яка глибоко усвідомлює свої власні гріхи - і хоче рухатися вперед. Незважаючи на війну, незважаючи на кризу віри в Європі, ніяка ціна не є надто високою для українців, щоб стати ще кращим народом. Буде Brexit чи ні, чи буде криза, буде війна, чи не буде її - ми будемо йти по шляху інтеграції в ЄС. А це означає більше справедливості і поваги і менше корупції і пострадянської недоладності.


Коли ми говоримо, що ми хочемо в Євросоюз, ми не ставимо ціль перед ЄС. Ми ставимо мету перед собою. Ми нагадуємо ЄС, що те, що сталося в Україні на початку 2014 року, не так вже відрізняється від європейських революцій кінця 1980-х років. Це був момент в історії на кшталт падіння Берлінської стіни - падіння в іншій частині Європи, в інший момент історії Європи, але гідне уваги Європи.


Без прагнення до свободи, без політичної мужності або бачення майбутнього Європа є не сутністю, а лише простором. Цей варіант євроскептиків цілком влаштовує. Але чи доцільне це рішення, якщо ми хочемо кращого майбутнього?


Україна обрала європейський шлях і зіткнулася з неспровокованою військовою агресією через свій європейський вибір. Ми вважаємо, що Європа повинна триматися разом ще сильніше. Немає ніяких підстав для егоїзму або відступу. Європа потребує рішучої солідарності. І Україна потребує її не менше, ніж континент. Територіальна цілісність і суверенітет повинні дотримуватися по всій Європі.


Незалежно від проблем, з якими Європа може зіткнутися зараз або в майбутньому, їй потрібно почуття бачення, щоб залишитися привабливою і не збитися з шляху.


Саме угодою про асоціацію з ЄС керується Україна в своїх зусиллях навести в собі лад, роблячи цим Європу безпечніше і саму себе краще. Це показує, що реальна сила Європи в її здатності надихати зміни в інших. Ми повинні говорити про це голосно і з гордістю, щоб відродити європейський дух.


Ми твердо переконані, що освітлення історій успіху Євросоюзу, таких, як угода про торговельну асоціацію або лібералізація візового режиму для країн, які вірять в Європу, є правильною відповіддю тим, хто поширює страх, відчай і ненависть в нашому спільному домі.


Ми віримо в Європу. Ми будемо залишатися лояльними Європі. Ми бачимо Європу такою, яка вона є - єдиною дорогою до кращого майбутнього і єдиними ліками від хвороби егоїзму і розколу, які коштували нашому континенту мільйони життів. Виявляється, навіть зараз, після десятиліть миру і процвітання, Європа вразлива. Але вона може і повинна боротися з цим захворюванням. Ті, хто вірять в об'єднану Європу, повинні згуртуватися. Тому що сьогоднішній вибір не між Сходом і Заходом, чи між тими, у кого є віра, і у кого її немає.


Прийшов час для тих, хто вірить в європейський проект, взяти на себе ініціативу".


Нагадаємо, раніше

приватна американська розвідка Stratfor написала про те, що Європа - не єдиний регіон, який постраждав в результаті рішення Великої Британії покинути Євросоюз

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?