Полковник розвідки, який втік з Росії, раптово помер у США
Категорія
Світ
Дата публікації

Полковник розвідки, який втік з Росії, раптово помер у США

Полковник розвідки, який втік з Росії, раптово помер у США

У США помер екс-полковник російської зовнішньої розвідки Олександр Потєєв, який втік з РФ і був заочно засуджений в Росії на 25 років за держзраду.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс.
"За деякими даними, Потєєв помер в США. Зараз ця інформація перевіряється", - сказав один зі співрозмовників агентства.
Інше джерело, підтвердивши отримання з-за кордону відповідних відомостей, не виключило, що "це може бути дезінформація, спрямована на те, щоб про зрадника просто забули".
27 червня 2010 року за звинуваченням у виконанні "глибоко законспірованих завдань" в США були арештовані десять осіб. Через деякий час МЗС Росії визнав, що затримані - громадяни РФ. На початку липня Росія і США обміняли чотирьох росіян, засуджених за шпигунство і помилуваних президентом РФ, на десять російських громадян, затриманих в США.
Ім'я колишнього начальника американського відділу Управління "С" (нелегальна розвідка) СЗР полковника Потєєва з'явилося в ЗМІ влітку 2010 року після шпигунського скандалу в США. У середині листопада 2010 року кілька джерел в різних відомствах на умовах анонімності повідомили, що екс-полковник зовнішньої розвідки РФ допоміг США розкрити групу російських розвідників-нелегалів, в тому числі Ганну Чапман, агента російської розвідки, яка діяла в США під легендою підприємця російського походження.
За даними джерел, Потєєв втік до США з Росії за кілька днів до початку червневого візиту до Вашингтона президента РФ Дмитра Медведєва. За кілька днів до втечі Потєєва до США під різними приводами виїхали спочатку його дочка, а потім і син.
27 червня 2011 року Московський окружний військовий суд заочно засудив Потєєва до 25 років ув'язнення. Суд позбавив його звання полковника і державних нагород. З нього стягнуто штраф у розмірі річного забезпечення. У серпні того ж року Верховний суд РФ залишив вирок без змін, і він набув чинності.
Раніше повідомлялося, що приватна розвідка США заявила, що президенту РФ Володимиру Путіну загрожує нечуваний розкол в його оточенні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?