ЄС і НАТО підписали документ із натяком на Росію
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС і НАТО підписали документ із натяком на Росію

ЄС і НАТО підписали документ із натяком на Росію
Джерело:  interfax.com.ua

На саміті НАТО в Варшаві

країни-члени Євросоюзу і генсек Альянсу Йенс Столтенберг підписали декларацію про активізацію співпраці щодо забезпечення безпеки в Європі і спільну протидію безпековим викликам, "що виходить з півдня і сходу".


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "

Інтерфакс-Україна

".


"Сьогодні Євроатлантичне співтовариство стикається з безпрецедентними викликами, що виходять з півдня і сходу. Наші громадяни вимагають, щоб ми використовували всі наявні шляхи і можливості, щоб протистояти цим викликам і таким чином зміцнювати їх безпеку", - йдеться в декларації, підписаній в п'ятницю керівниками ЄС і генсекретарем НАТО.


У документі сказано, що в зв'язку з новими загрозами необхідно максимально ефективно використовувати наявні ресурси.


"У світлі загальних загроз, з якими ми зараз стикаємося, нам слід наростити наші зусилля, і нам потрібні нові шляхи спільної роботи і новий рівень цілеспрямованості, оскільки наша безпека взаємопов'язана, оскільки разом ми можемо мобілізувати широкий набір інструментів для відповіді на виклики, з якими ми стикаємося, і оскільки ми повинні максимально ефективно використовувати ці ресурси. Сильніший НАТО і сильніший ЄС взаємно зміцнюють один одного, сьогодні ми можемо краще забезпечити безпеку в Європі і за її межами", - йдеться в тексті декларації.


ЄС і НАТО також висловили переконання, що "зміцнення стабільності наших сусідів і партнерів, відповідно до наших цінностей, зафіксованими в статуті ООН, сприяють нашій безпеці, стійкому миру і процвітанню".


ЄС і НАТО заради досягнення цих цілей домовилися зміцнювати здатність протистояти гібридним загрозам, в тому числі шляхом спільної роботи зі збору та аналізу розвідувальної інформації.


Сторони також мають намір співпрацювати в області стратегічної комунікації.


Також політики домовилися з міграційних питань та кібербезпеки.


Сторони також домовилися сприяти зміцненню оборонної промисловості і розширенню досліджень в оборонній сфері та промислового співробітництва як в Європі, так і через Атлантику; координувати навчання, в тому числі по гібридних загрозах, підготувавши в якості першого кроку паралельні і координовані навчання на 2017 і 2018 рр .; зміцнювати обороноздатність і безпеку, а також життєстійкість партнерів на сході і на півдні, в тому числі шляхом реалізації окремих проектів, включаючи зміцнення морського потенціалу.


Нагадаємо, що на саміті

генсек НАТО заявив

, що Північноатлантичний Альянс не прагне до конфронтації з Росією і шукає конструктивного діалогу, зокрема, для запобігання військовим інцидентам на зразок того, коли був збитий Су-24 турецькими військово-повітряними силами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?