Судова реформа: стало відомо, як саме полегшать життя українцям
Категорія
Україна
Дата публікації

Судова реформа: стало відомо, як саме полегшать життя українцям

Судова реформа: стало відомо, як саме полегшать життя українцям
Джерело:  online.ua

Нова судова реформа, ухвалена в Україні, істотно полегшить життя українцям, оскільки тепер в країні ліквідують вищі спеціалізовані суди.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповів міністр юстиції Павло Петренко.
За його словами, в Україні найскладніша судова система, такої немає ні у Великобританії, ні у Франції, ні в інших розвинених країнах.
"До ухвалення законів щодо реформи судової системи парламентом у нас була найскладніша судова система в Європі. Ми мали чотири рівні судів: місцеві суди, апеляційні суди, вищі спеціалізовані суди та Верховний Суд. Навіть багаті країни, як Франція або Великобританія, не дозволяють собі таку розкіш. Людина, яка хотіла отримати остаточне рішення, повинна була проходити чотири кола пекла по 5-7 років. Велика кількість рішень Європейського суду, де Україна програє, базується на тому, що держава не забезпечує права на справедливий суд упродовж розумного строку. Це обов'язок держави. Не може людина бути заручником рішень суддів, коли вони по п'ять разів повертають справу на повторний розгляд без рішення по суті. Це не проблема людини, а проблема держави, яка не може забезпечити професіоналізм суддів", - пояснив міністр.
Тепер же, зазначає чиновник, людина може подати заяву, а судді самі направлять справу в профільний суд.
"Ми прийняли рішення спростити судову систему, зробити її більш простою: місцеві суди, апеляційні суди і єдиний Верховний Суд. У законодавстві ми передбачили норму, щоб людина не думала, в який профільний суд вона звертається. Ви просто подаєте заяву, а вже самі судді повинні визначити правильну підсудність: територіальну або спеціальну", - розповів Петренко.
Міністр пояснив принцип роботи оновлених судів.
"Нова модель судової системи буде значно простіше. Перше: місцевий суд, за місцем, де ви проживаєте. Друге: єдині апеляційні суди, куди ви можете подати апеляцію. Апеляційні суди повинні ставити крапку в переважній більшості справ, як це прийнято в нормальних європейських системах. Верховний Суд повинен розглядати дуже складні і резонансні справи, коли потрібна позиція, щоб зробити єдину практику по країні. Верховний Суд не повинен розглядати спори по розділу кордону між сусідами. Верховний Суд буде стояти на сторожі того, щоб суди і державні органи не порушували права людей", - підкреслив Петренко.
Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Є способи повернути в Україну гроші мафії Януковича - міністр юстиції Павло Петренко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?