Союзник України змінює тон у відносинах з Росією - несподівані висновки про Трюдо в Києві
Категорія
Політика
Дата публікації

Союзник України змінює тон у відносинах з Росією - несподівані висновки про Трюдо в Києві

Союзник України змінює тон у відносинах з Росією - несподівані висновки про Трюдо в Києві
Джерело:  The Globe and Mail

З точки зору символічності, перший візит

прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо в Україну був саме таким, яким господарі хотіли його бачити. З точки зору змісту, однак, послання українському президенту Петру Порошенку полягало в тому, що Канада може розглядати відступ від позицій повної підтримки Києва на користь, можливо, потепління у відносинах з Росією.


Міжнародний кореспондент Марк Маккіннон в своїй статті для канадського видання The Globe and Mail, переклад якої зробив ONLINE.UA, розповів про помітну зміну в політиці кабінету Джастіна Трюдо стосовно Росії, яка проявилася під час візиту канадського прем'єра в Україну.


Трюдо провів частину ранку понеділка, опустивши голову перед меморіалом жертвам Голодомору - влаштованого Сталіним голоду 1930-х років. Пізніше він відвідав центральну площу Києва, Майдан, де протестуючі були вбиті під час революції 2014 року, яка повалила промосковський режим Віктора Януковича.


Відвідування Трюдо ще кількох сакральних місць в Україні повинно було показати, що його симпатії - в тій же сфері, що і у його попередника Стівена Харпера. І пам'ятник Голодомору, і Майдан - це меморіали, які показують українську націю як жертву, а уряд в Москві - як агресора.


У чому Трюдо має намір розійтися з Харпером, так це в тому, як він підтримує Україну. Харпер був найвідвертішим міжнародним союзником Києва після російської анексії Криму в 2014 році і підтримки Москвою сепаратистських озброєних формувань на сході України. Харпер сказав президенту Росії Володимиру Путіну прямо в обличчя: "Вам потрібно втекти з України", і ще кілька разів наголошував, що він не бачить можливості для співпраці з Росією доти, поки Путін є лідером цієї країни.


У своїх висловлюваннях Трюдо в понеділок все ще залишався на українському боці в цьому питанні. "Ми будемо разом з нашими партнерами по НАТО підштовхувати, як ви бачили, наших друзів і партнерів продовжувати твердо підтримувати Україну, - сказав він в понеділок на спільній з Порошенком прес-конференції. - Не тільки тому, що Україна є хорошим другом Канади, але і через цінності і принципи, які ми відстоюємо як країна".


Коментуючи Мінські угоди про припинення вогню, які повинні були принести мир в зруйновані війною Донецьку та Луганську області України, він високо оцінив зусилля Києва щодо дотримання його частини домовленостей і сказав: "Росія не була вірним партнером".


Заява про Мінські угоди є показником тихої зміни ставлення уряду Трюдо до Росії і України - підтримка Києва та критична, але не войовнича позиція щодо Москви.


Візит Трюдо також включав офіційне підписання угоди про вільну торгівлю між Канадою та Україною, про яку велися переговори з урядом Харпера. Але відсутність гнівних слів, спрямованих проти Москви, здавалася настільки ж важливою, як і те, що було сказано і підписано.


Трюдо також ухилився від відповіді, коли Порошенко запитав про можливість продовжити підготовку канадськими військовими українських військ після дати закінчення місії - березня 2017 року. Трюдо, який щойно прибув з саміту НАТО, де він підписався під місією, згідно з якою приблизно 650 канадських солдатів будуть направлені до Латвії, що межує з Росією, сказав, що йому необхідно проконсультуватися з союзниками Канади в цьому питанні.


Канадська місія з навчання українських військовослужбовців, відома як операція UNIFIER, почалася восени минулого року, коли 200 солдатів з Королівського канадського полку прибули на Львівщину на захід України. Посольством Росії в Оттаві вона була піддана критиці як "прикра", адже навчені канадцями підрозділи згодом воювали на Донбасі.


Сергій Марков, пов'язаний з Кремлем політолог, сказав, що Трюдо вважають в Москві "прогресивним" політичним лідером, який потенційно може зіграти важливу роль у налагодженні зв'язків між Росією і Заходом. Але, за його словами, будь-який канадський лідер перебуватиме під впливом "великого, великого тиску" з боку 1,3-мільйонної української діаспори в Канаді.


У той час, як Київ і його західні союзники вважають конфлікт на Донбасі де-факто, нехай і обмеженим, але російським вторгненням, звинувачуючи Москву у відправці військ через кордон для битви разом з сепаратистськими бойовиками, Кремль говорить, що на сході України зараз "громадянська війна "(одна з тез пропаганди РФ, яка намагається приховати безперечний факт свого вторгнення, - ред.), нібито "проти російськомовного населення" регіону. Більше 9000 людей загинули з початку бойових дій.


Канада та інші країни Заходу вдарили по Росії з декількома пакетами санкцій, починаючи з 2014 року. Очікується, що закінчення конфлікту на Донбасі призвело б до полегшення деяких санкцій, в той час як інші теоретично залишатимуться до тих пір, поки Крим залишиться під контролем РФ.


Ярослав Баран, президент філії Конгресу українців Канади в Оттаві, сказав, що в той час, як діаспора буде розчарована завершенням операції UNIFIER, якщо це станеться, місія в Латвії також є важливим зусиллям, яке може допомогти утримати Росію від подальших військових авантюр в Східній Європі .


Баран сказав, що його не схвилювала зміна тону Трюдо стосовно Москви.


"Якщо один уряд принциповий і готовий припинити діалог, щоб послати сигнал, - це його прерогатива. Якщо інший уряд хоче відновити діалог для того, щоб вилаяти - це теж, знаєте, їх право. Це різний підхід. Ми подивимося, які будуть результати, але я не думаю, що відновлення діалогу обов'язково є ознакою того, що відносини стануть затишними і доброзичливими", - пояснив він.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?