Там все підпорядковано імперії: з'явилося порівняння релігійної свободи в Росії і Україні
Категорія
Світ
Дата публікації

Там все підпорядковано імперії: з'явилося порівняння релігійної свободи в Росії і Україні

Там все підпорядковано імперії: з'явилося порівняння релігійної свободи в Росії і Україні
Джерело:  online.ua

Муфтій Духовного управління мусульман України "Умма" Саїд Ісмагілов

прокоментував, наскільки відрізняється рівень релігійної свободи в Росії і в Україні.


Про це він розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.


Відповідаючи на питання, чим відрізняється українська ситуація від російської, муфтій сказав: «Відмінності є».


«У Росії під час правління Путіна (президента Росії Володимира Путіна - Ред.) зачищене релігійне життя. Я не знаю, як в інших конфесіях та релігійних організаціях, але знаю, як у мусульман.


Всі релігійні діячі, які не згодні працювати під диктат російських силовиків, були відсторонені від діяльності. Хто погодився, той був інтегрований в російську політику. Вони підтримують Кремль, що б там не відбувалося... », - розповів Ісмагілов.


«Релігійне життя Росії підпорядковане російській імперській ідеї. Там немає релігійної свободи, хоча вона і декларується. Є списки забороненої літератури, де відсотків 70 становить саме мусульманська література. Поряд з літературою справді екстремістського характеру, туди потрапляють і класичні твори.


Наприклад, більше року був заборонений популярний російськомовний переклад Корану, зараз заборонені молитовник "Фортеця мусульманина", а також популярний і авторитетний збірник хадисів "Сади праведних", - продовжив муфтій.


«В Україні значно більше релігійної свободи, держава не тисне на релігійні організації і не змушує віруючих працювати під диктатом контролюючих органів. Тому мусульмани відчувають свободу, ми самі для себе вирішуємо, як нам розвиватися, які потрібні програми і навчальні заклади.


У Росії запросто можуть демонтувати мечеті, в Україні такого не було. До того ж, в РФ значний рівень ісламофобії на побутовому рівні, в Україні з цим теж все набагато краще», - резюмував Ісмагілов.


Повний текст

інтерв'ю читайте на ONLINE.UA: Путін зачистив релігійне життя в Росії, у нас все не так - муфтій мусульман України

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?