Міжнародний суд прийняв сумне для Китаю рішення
Категорія
Світ
Дата публікації

Міжнародний суд прийняв сумне для Китаю рішення

Міжнародний суд прийняв сумне для Китаю рішення

Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй у вівторок, 12 липня, ухвалив, що Китай не має "історичного права" на спірні території в водах Південно-Китайського моря.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Європейську правду.
Агентство Reuters пише, що Арбітражний суд постановив, що у Китаю немає "історичного права" на води Південно-Китайського моря і що він порушив суверенітет Філіппін своїми діями в цій частині моря. У рішенні суду йдеться про те, що Китай порушив право на суверенітет Філіппін, коли почав розвідку нафти і газу в районі спірного архіпелагу Спратлі.
"Належність островів і рифів архіпелагу Спратлі Китаю не дають йому юридичного права вносити їх в свою 200-мильну виняткову економічну зону", - йдеться в рішенні суду.
У свою чергу МЗС Китаю рішуче засудив вирок міжнародного суду і підкреслив, що "територіальний суверенітет і морські права та інтереси Китаю в Південно-Китайському морі ні за яких обставин не будуть визначатися цією постановою суду".
"Китай виступає проти (рішення суду) і ніколи не визнаватиме будь-які претензії або позови, обґрунтовані цим рішенням", - йдеться в заяві МЗС КНР.
Китай вже кілька десятиліть сперечається з деякими країнами регіону з приводу територіальної приналежності ряду островів у Південно-Китайському морі, на шельфі яких були виявлені значні запаси вуглеводнів. Йдеться, в першу чергу про архіпелаг Сиша (Парасельські острова), островах Наньша (Спратлі) і Хуанянь (риф Скарборо).
Свої територіальні претензії Китай представляє у вигляді так званої карти дев'яти пунктирів. У територіальні суперечки втягнуті Філіппіни, Китай, Бруней, Малайзія, Тайвань і В'єтнам і деякі інші країни регіону.
Раніше повідомлялося, що військово-морський флот Тайваню помилково запустив надзвукову протикорабельну ракету в бік Китаю, яка, за даними деяких ЗМІ, вбила капітана китайського риболовецького судна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?