ООН опублікувала доповідь про страти на Донбасі
Категорія
Україна
Дата публікації

ООН опублікувала доповідь про страти на Донбасі

ООН опублікувала доповідь про страти на Донбасі
Джерело:  online.ua

Згідно з даними доповіді Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй з прав людини "Відповідальність за вбивства в Україні з січня 2014 по травень 2016 року", в результаті страт на Донбасі загинули кілька сотень людей.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Управління Верховного комісара ООН з прав людини.
У доповіді, підготовленій Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, йдеться, що збройний конфлікт в окремих районах Донецької і Луганської областей "підживлюється припливом іноземних бойовиків і зброї з Російської Федерації».
Конфлікт, згідно з доповіддю, є основною причиною більшості порушень права на життя в Україні за останні два роки, згідно з даними ООН, збройний конфлікт призвів до загибелі до 2 тисяч цивільних осіб.
«До 90% смертей цивільних осіб, що мали місце в ході конфлікту, стали результатом невибіркових обстрілів населених районів", - сказано в повідомленні.
Відзначається, що деякі зі смертей можуть кваліфікуватися як військові злочини і/або злочини проти людяності.
"Загалом безкарність за вбивства залишається кричущою, заохочуючи їх вчинення і підриваючи перспективи відновлення справедливості", - сказано в тексті доповіді.
У документі описується більше 60 випадків вбивств цивільного населення або осіб, тим чи іншим чином захищених згідно з міжнародним гуманітарним правом в зоні АТО.
"Значна кількість осіб, включаючи цивільних осіб, були піддані стратам без належного судового розгляду або померли в місцях утримання під вартою. Більшість таких вбивств мали місце в 2015 році і на початку 2016 року", - сказано в доповіді.
Згідно з даними ООН, бойовики на Донбасі піддавали стратам переважно активних прихильників єдності України або тих, хто надавав підтримку українським силам, або людей, які, на думку бойовиків, мали такі погляди або надавали таку підтримку.
У документі також говориться про повідомлення про численні страти українських військовослужбовців і членів збройних груп, які здалися або іншим чином припинили участь в бойових діях. "Однак реальний масштаб цього явища оцінити важко", - сказано в доповіді.
У документі відображені і випадки вбивств «серед озброєних груп і урядових сил». Згідно з даними ООН, мав місце щонайменше 121 випадок умисних вбивств українських військовослужбовців, деякі з яких викривали злочини, вчинені українськими силами в зоні конфлікту.
«Збройні групи проводили страти і вбивства своїх членів в якості покарання за дисциплінарні проступки, вчинені ними", - сказано в повідомленні.
Як повідомляв ONLINE.UA, в Управлінні з координації гуманітарних питань Організації Об'єднаних Націй повідомили нову статистику щодо загиблих мирних жителів на сході України: в червні 2016 року кількість жертв війни на Донбасі стала найвищою за останні десять місяців, загинули 12 осіб, 57 були поранені.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?