Росії більше немає сенсу брехати про війну в Україні: гучна стаття засновника Bellingcat
Категорія
Світ
Дата публікації

Росії більше немає сенсу брехати про війну в Україні: гучна стаття засновника Bellingcat

Росії більше немає сенсу брехати про війну в Україні: гучна стаття засновника Bellingcat
Джерело:  Atlantic Council

Британський журналіст і блогер, творець сайту журналістських розслідувань Bellingcat Еліот Хіггінс в своїй статті для Atlantic Council, переклад якої зробив ONLINE.UA, на прикладі розвінчання брехні Росії про

збитий на Донбасі малайзійський Boeing рейсу MH17 та участь Москви в конфліктах в Україні та Сирії показав зростаюче значення цифрової криміналістики і вивчення відкритих джерел. Також він пояснив, чому Москві в умовах відкритості інформації більше немає сенсу брехати про війну з Україною і те, який жалюгідною вона виглядає, коли ця неправда розвінчується.


Майже два роки тому, 17 липня 2014 року, ракета "Бука" збила літак Малайзійських авіаліній рейсу MH17 на сході України, в результаті катастрофи загинули 298 осіб. Влада Росії проштовхує докази, які передбачають, що MH17 був нібито збитий українським літаком, в той час, як Рада Безпеки Нідерландів дійшла висновку, що до вибуху і катастрофи літака призвела ракета "Бука". Моя організація Bellingcat за допомогою цифрової криміналістики продемонструвала, що ракета "Бук" і її пускова установка були російськими, і що проросійські сепаратисти збили Boeing 777.


Перед катастрофою конфлікт в Україні почав йти з області уваги світової громадськості. Катастрофа літака знову привернула увагу до нього, і частина цієї нової уваги включає метод вивчення конфлікту, який швидко стає популярним.


Усе більша кількість людей почала використовувати зростаючий обсяг користувацького контенту, розміщеного в соціальних медіа - цифрові "хлібні крихти" (навігаційні ланцюжки, - ONLINE.UA) - і онлайн-інструменти для вивчення конфліктів і інших міжнародних подій. У моїй власній роботі ці методи були використані для контролю над використанням касетних бомб, хімічної зброї і так званих баррельних бомб в Сирії, а 14 липня 2014 року я запустив нову платформу для журналістських розслідувань - Bellingcat.


Незабаром після того, як був збитий літак MH17, в інтернеті були розміщені фото та відео, які нібито показують різні аспекти інциденту. У разі появи будь-якої термінової новини ключовою є перевірка саме цього користувацького контенту, і за останні кілька років такі організації, як Storyful і First Draft News, стали лідерами в перевірці цього типу контенту. Крім того, на різних платформах соціальних медіа і форумів з'явилися неформальні спільноти, зацікавлені у встановленні справжності інформації і в конфлікті, а зображення і відео, що з'являються в онлайні після аварії, піддалися критичній перевірці.


Завдяки роботі Bellingcat і інших організацій, зображення були перевірені, і почала з'являтися картина того, що сталося. У міру того, як це відбувалося, російський уряд почав представляти свою власну версію. На прес-конференції Міністерства оборони РФ 21 липня 2014 року уряд Росії вперше зіткнувся з силою онлайн-розслідувань, проведених на основі відкритих джерел.


Згодом, завдяки інформації з відкритих джерел, з'явилася можливість довести, що заяви російського уряду і їх докази були не тільки неправильними, але і включали підробки і цілеспрямований обман. Наприклад, Міністерство оборони Росії заявило, що має в розпорядженні супутникові знімки, що показують рух ракетних пускових установок українського "Бука" - росіяни намагалися стверджувати, що літак збила Україна. Проте ми ясно показали, що зображення були навмисно змінені і невірно датовані.


Коли від Міністерства закордонних справ Росії зажадали представити їх докази, вони вдавалися до плагіату записів російського блогера. Все це було виявлено з використанням методів верифікації та цифрової криміналістики. Але проблеми Росії, що виникли через розслідування за допомогою соціальних мереж, на цьому не зупинилися.


З відновленням інтересу до конфлікту в Україні Bellingcat почав розглядати інші аспекти цієї війни, де заяви про російську участь були зустрінуті повним запереченням. Ми виявили присутність російського військового обладнання і солдат в східній частині України, і навіть обстріли через кордон України з боку Росії. Разом з нашими колегами в Атлантичній раді ми досліджували участь Росії в українському конфлікті, виклавши все в доповіді "Ховаючись на видному місці: війна Путіна в Україні" (Hiding in Plain Sight: Putin's War in Ukraine), після чого канал VICE News розшукав одного з російських солдатів, які борються в Україні, який був названий на доповіді.


Водночас і інші групи почали використовувати дослідження відкритих джерел і цифрову криміналістику з метою вивчення конфлікту, спростовуючи заяви російського уряду доказами, які міг побачити хто завгодно, у кого є доступ до Інтернету. Немає ніякої необхідності в анонімних джерелах або секретних документах, коли російські солдати розміщують фотографії свого перебування в Україні на сторінках в соціальних мережах. Те, що почалося з одного інциденту 17 липня 2014 року, стимулювало появу цілої армії онлайн-дослідників відкритих джерел і "цифрових Шерлоків Холмсів", які не зупинилися тільки на Україні.


У вересні 2015 року, коли Росія почала бомбардування в Сирії, зроблені російським урядом заяви піддалися критичному дослідженню багатьох з цих груп і окремих осіб. Озброєні навичками, інструментами і методиками, розробленими під час розгляду конфлікту в Україні, вони переорієнтували свої зусилля на нову військову кампанію РФ. Протягом перших двадцяти чотирьох годин бомбардувань заяви Міністерства оборони РФ, що їх цілями був тільки ІДІЛ, були негайно спростовані простою перевіркою відео їх власних бомбардувань, опублікованих на їх же офіційному каналі YouTube, які ясно показували, що вони і близько не були біля території, зайнятої ІДІЛ. Коли Росія відкинула застосування касетних боєприпасів і навіть їх наявність на своїй авіабазі в Сирії, російська слідча онлайн-група, яка використовує відкриті джерела (Conflict Intelligence Team) та інші показали, що у російських ЗМІ є відео і фотографії касетних бомб на авіабазі Росії в Сирії, повністю спростувавши заяви Москви.


У доповіді Атлантичної ради "Відвернути, обдурити, зруйнувати" (Distract Deceive Destroy) ми показали, що Росія брехала про свої цілі в Сирії, брехала про боєприпаси, які вона використовувала, і навіть брехала, коли захищала себе від звинувачень в бомбардуваннях мечетей, шкіл і лікарень, зважившись на використання неправильно датованих зображень, як це було зі збитим малайзійським літаком рейсу MH17.


У жовтні 2016 року Об'єднана слідча група (Joint Investigation Team) пообіцяла відповісти на деякі зі спірних питань про те, хто був відповідальний за збитий малайзійський літак, але тепер будь-яка людина з доступом до Інтернету може оскаржити неправдиві історії, виявити підроблені докази і прямий обман. Кількість осіб та організацій, які використовують дослідження відкритих джерел в інтернеті і прийоми цифрової криміналістики, продовжує зростати, і, паралельно з цим ті країни, які, як і раніше, вважають за краще брехати громадськості, стикаються з приниженням через зростаюче число громадян, у яких є інструменти, необхідні для спростування цієї брехні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?