Вантажівка смерті: очевидці розповіли нові подробиці теракту в Ніцці
Категорія
Події
Дата публікації

Вантажівка смерті: очевидці розповіли нові подробиці теракту в Ніцці

Вантажівка смерті: очевидці розповіли нові подробиці теракту в Ніцці
Джерело:  online.ua

В результаті

теракт

у у французькій Ніцці, де ввечері 14 липня терорист на вантажівці в'їхав в людей, які гуляли, загинули 84 людини, сотні поранені. Серед загиблих - один українець, ще двоє постраждали. Президент Франції

Франсуа Олланд

оголосив про продовження надзвичайного стану і три дні жалоби, починаючи з суботи, 16 липня.
ONLINE.UA зібрав розповіді людей, які стали свідками цієї трагедії, оприлюднені в західних ЗМІ.


Це була прекрасна ніч в Ніцці, згадує

Демієн Аллеманд

. Тисячі людей стікалися до приморської набережної, щоб подивитися феєрверк на честь улюбленого свята Франції - Дня взяття Бастилії (яке відзначається 14 липня, - ONLINE.UA). Світло і музика лилися з ресторанів, радісні вигуки змінювалися феєрверками.


Аллеманд, репортер місцевої газети Nice Matin, вже йшов з набережної, коли почув звуки пострілів. За мить величезна біла вантажівка, "вантажівка смерті", як він назвав її, з ревом промчала всього в декількох метрах від чоловіка. Він їхав на натовп так, ніби мав намір убити якомога більше людей.


Свідок теракту

Тони Моліна

розповів CNN, що не бачив водія, але вантажівка рухалася під різними кутами, зліва направо, на швидкості близько 25-30 миль на годину (близько 40-45 км / ч - ONLINE.UA).


"Я бачив тіла, що розлітаються на його шляху, як кеглі. Чув звуки, завивання, які я ніколи не забуду", - написав Аллеманд на французькому сайті Medium, повідомляє The Washington Post.


На якусь мить Аллеманд застиг на місці. Люди проходили повз нього, кричали, плакали. Він почув, як хтось закричав: "Шукайте притулок", а ще хтось запитував "Де мій син?". Нарешті він розвернувся і побіг.


Ален Будейл

, власник ресторану, де Аллеманд знайшов укриття, розповів Time, що цей напад був "бійнею".


"Я чув крики, плач, і це виглядало як боулінг, людей підкидало в повітря на два або три метри, - сказав він. - Перед моїм рестораном на вулиці лежало, щонайменше, десять мертвих людей".


The High Club, нічний клуб по сусідству, був перетворений на польовий госпіталь, сказав він, як і фойє шикарного готелю Negresco, куди були евакуйовані деякі з поранених.


Марьям Вайолет

, іранська журналістка, яка перебувала на відпочинку в середземноморському місті, розповіла The Guardian, що бачила, як вантажівка їхала по людях, які йшли по пішохідній зоні, буквально через кілька хвилин після закінчення феєрверку: "Всі були в повному шоці, я побачила , як люди раптом почали тікати і кричати".


"Люди кричали: "Це теракт, це теракт". Було ясно, що водій робить це свідомо, - розповіла вона. - Я йшла майже милю, і всюди були трупи, накриті синіми простирадлами".


Вайолет сказала, що бачила двох сестер і брата з Польщі, які втратили ще двох братів, і іншу сім'ю, у яких загинула мати.


"Було так багато мусульман, які стали жертвами, тому що я бачила у них на голові хустки, а деякі говорили арабською мовою, одна сім'я втратила матір і арабською вони говорили, що вона мучениця", - розповіла жінка.


Багато сімей в результаті теракту були розділені, втратили один одного в хаосі. Одна з жертв,

Грейс-Енн Морроу

, в інтерв'ю BBC описала, як була розділена зі своїми тіткою та дядьком і відчайдушно їх шукала. "Я поняття не мала, що відбувається, - сказала вона. - Це був повний хаос. Люди кричали, діти плакали, охоронці говорили по раціях. Я тільки трохи говорю по-французьки, але можна було розібрати слова, які вони бурмотіли. Такі як "самогубство, самогубство". І ти просто думаєш: "О, Боже мій, що відбувається?". Це було так несподівано. На хвилину тобі здається, що це був жарт".


Член французьких Національних зборів з департаменту Приморські Альпи

Ерік Сіотті

описав останні хвилини нападу на французькій радіостанції Європа 1, заявивши, що деякі люди намагалися уникнути нападу, стрибаючи в море.


Він розповів, що одна людина застрибнула на вантажівку, щоб спробувати зупинити її, сказавши: "Саме в цей момент поліції вдалося нейтралізувати терориста. Я ніколи не забуду погляд цієї жінки-поліцейського, яка зупинила вбивцю".


Надер Ель-Шафеї,

колишній банкір з Каїра, який приїхав до Ніцци у відпустку, зіткнувся віч-на-віч з водієм вантажівки. Він розповів журналістці Лінде Харві про те, як після того, як вантажівка врізалася в натовп, Ель-Шафеї вийшов перед вантажівкою і замахав руками водієві.


"Я махав водієві, щоб він зупинився, що під його вантажівку потрапила дівчина. Я бачив, що він потягнувся за телефоном, як я думав, а в цей момент я все ще вважав, що це нещасний випадок, а потім я бачу, що він дістає пістолет. Він був схожий на "Глок". Він витягнув його, і я зрозумів, що щось не так... а потім я побачив, як поліція стріляє в нього ".


"Всі почали бігти, сказав він. Поліцейські кричали, щоб він відійшов убік. "Я не міг бігти, - згадав очевидець - Я просто заціпенів".


Він також сказав, що коли був на набережній, думка про тероризм приходила йому в голову.


"За п'ять хвилин до того, як це сталося, я думав, що хтось божевільний міг би зробити щось в цьому спокійному місці. Я звик до подібних дій на Близькому Сході, але я ніколи не був так близько до них. Я сказав своїм друзям: «Тепер ми не можемо поїхати в Європу, щоб уникнути Близького Сходу. Тепер Близький Схід може статися де завгодно".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?