Європейська мрія України відкладається - аналіз приватної розвідки США
Категорія
Політика
Дата публікації

Європейська мрія України відкладається - аналіз приватної розвідки США

Європейська мрія України відкладається - аналіз приватної розвідки США
Джерело:  Stratfor

Як би важко не було багатьом людям по всьому світу прийняти рішення недавнього

голо

сування Великобританії про те, щоб покинути Європейський союз

, деяких громадян Молдови, Грузії та України воно просто бентежить. Протягом декількох років їх країни прагнули приєднатися до Континентального блоку, хоча ще жодна не отримала офіційної пропозиції членства. Незважаючи на те, що Brexit означає смерть Європейського союзу найближчим часом, він, без сумніву, відверне увагу союзу на внутрішні проблеми, тому Україна, Молдова і Грузія стурбовані тим, що інтерес ЄС до розширення на схід буде зменшуватися, що дозволить рости впливу Росії в регіоні.


Приватна розвідувально-аналітична компанія США Stratfor в своєму новому аналізі зробила прогноз майбутнього трьох країн, їх прагнень і побоювань. Повний звіт компанії є в розпорядженні ONLINE.UA.


Для України, Грузії і Молдови Brexit грає важливу роль. Політики з усіх трьох країн вже висловлюють побоювання, що цей крок відверне Європейський союз від проблем в Україні та Грузії і від військової присутності там Росії. Після референдуму український і грузинський президенти їздили в різні міста Європи, в тому числі Берлін, щоб зустрітися з канцлером Німеччини Ангелою Меркель та іншими офіційними особами ЄС. Зустрічі були заплановані ще до референдуму в Великобританії, але вони дали лідерам можливість обговорити, що буде означати загальна невизначеність в Континентальному блоці для їх прагнення приєднатися до нього.


Представники ЄС наголосили, що безпосередні наслідки референдуму для трьох країн будуть обмежені. Проте, оскільки переговори про вихід Сполученого Королівства займуть принаймні два роки, політична ситуація в Євросоюзі в доступному для огляду майбутньому буде нестабільною.


Зараз країни готуються до гіршого сценарію, в якому лібералізація візового режиму, важлива віха в отриманні членства в ЄС, відкладається ще далі, роблячи вступ дуже далекою обіцянкою.



Актуальні ризики


Лібералізація візового режиму не єдина проблема, що балансує на межі для України. Ще до Brexit Європейський союз показав деякі ознаки можливості пом'якшення санкцій проти Росії. Безлад після британського референдуму зробить блок більш схильним послабити обмеження, які були застосовані у відповідь на участь Росії в сепаратистських повстаннях на сході України і анексію Криму. Після рішення на початку липня продовжити санкції до кінця року серед членів ЄС з'являється все більше розбіжностей з цього питання. На наступних парламентських дебатах Євросоюзу з питання санкцій, призначених на жовтень, Брюссель може послабити або навіть скасувати вжиті заходи, починаючи з 2017 року.


У Грузії, тим часом, грядуть парламентські вибори в жовтні, а уряд країни побоюється, що Brexit вплине на проєвропейську позицію населення. Проросійські партії набирають все більшої ваги в Грузії, вони використовують розбрат в Євросоюзі як доказ того, що країна повинна орієнтуватися на Москву, а не на Брюссель. Крім того, в червні Європейський союз вирішив відкласти надання Грузії обіцяної повної лібералізації візового режиму. Під час недавньої поїздки в Тбілісі міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр спробував пом'якшити побоювання грузинського уряду щодо того, що це рішення не віщує нічого доброго для прийому країни в Європейський союз. Проте багато політиків в Грузії скептично ставляться до намірів Континентального блоку.


У Молдові розігрується аналогічна картина: прем'єр-міністр Павло Філіп заявив, що країна буде продовжувати йти по шляху інтеграції в ЄС, не дивлячись на результати британського референдуму; проте опозиційні політики, такі як основний кандидат в президенти і провідник проросійської "Партії соціалістів" Ігор Додон, використовують Brexit як підтвердження того, що Європейський союз розвалюється, і тому Молдові варто припинити домагатися членства.



Військові побоювання


Поділ в Євросоюзі і можливість ослаблення санкцій також викликали занепокоєння у трьох країн - особливо в Україні - що Захід не буде реагувати на російську військову присутність на їх території. Під час вторгнень в ці країни Росія приборкала свою агресію, щоб зберегти хороші відносини з Європейським союзом. Але без серйозного дипломатичного тиску з боку Заходу Росія може бути менш стриманою в своїх військових діях в Грузії, Молдові та Україні.


Загалом ці три країни навряд чи припинять зусилля щодо вступу до Європейського союзу, але наслідки Brexit викликатимуть сумніви з приводу майбутнього блоку і збільшать опозицію до членства в ЄС в кожній країні. У той же час сили, що симпатизують Росії, продовжать набирати обертів в Молдові, Грузії та, меншою мірою, в Україні. Проте, з наближенням наступного голосування щодо російських санкцій і зростаючим інакомисленням серед країн ЄС, мрія Грузії, Молдови та України вступити в Євросоюз не буде реалізована.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?