У Росії побачили, як Ердоган перетворює Туреччину на копію РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

У Росії побачили, як Ердоган перетворює Туреччину на копію РФ

У Росії побачили, як Ердоган перетворює Туреччину на копію РФ
Джерело:  online.ua

Російський драматург, публіцист і блогер Володимир Голишев

заявив, що донедавна Туреччина була відносно демократичною країною, але президент Реджеп Ердоган перетворює її на копію Росії, устрій якої не має до демократії ніякого стосунку.


Про це він розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.


Він вважає, що демократія західного типу в Туреччині неможлива.


"Я переконаний в тому, що демократія західного типу в пострадянських країнах або, наприклад, в Туреччині неможлива. Адже демократія - це не тільки вибори. Вибори були і в СРСР. І на них, за дивним збігом обставин, завжди перемагав "непорушний блок комуністів і безпартійних". Вибори в путінській Росії - точно такий же ритуал, який не має до демократії ніякого відношення. Знищений поріг явки, скасована графа "проти всіх", під тотальним контролем Кремля ЗМІ і ЦВК (а значить, формування списку учасників виборів і процес підрахунку голосів). В таких умовах результат голосування відомий заздалегідь. А те, що на дільниці приходить 25-30% виборців (з яких більше половини - "казенні люди"), нікого не хвилює", - сказав публіцист.


За його словами, Ердоган зумів залучити на свій бік турецьку більшість і зараз завдає ударів по меншості, що не відповідає демократії.


"Демократія - це не голосування. Не процедура. Демократія - це інститути. У першу чергу інститути громадянського суспільства. В цьому відношенні Туреччина до останнього часу була відносно демократичною країною. У ній вистачало впливових груп, здатних впливати на політичний порядок. В першу чергу це малий і середній бізнес, який в Туреччині дуже розвинений. Найвпливовішою і відносно самостійною до останнього часу була армія. Заклятий ворог Ердогана Гюлен теж був широко представлений в Туреччині за рахунок своїх освітніх програм і ЗМІ. Те, що Ердоган зумів підібрати ключі до більшості, не було фатальним, поки меншини були активні і дієздатні. Зараз Ердоган завдає удару саме в цьому напрямку. Для турецької демократії ця атака може виявитися фатальною. Вибори, на яких його партія буде як і раніше перемагати, залишаться. А демократії не буде", - зазначив Голишев.


Більше

читайте в інтерв'ю Володимира Голишева ONLINE.UA: Путін і Ердоган потрібні один одному, щоб шантажувати Захід

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?