Для нової ідеї уряду України знайшли смішне порівняння: опубліковано відео
Категорія
Економіка
Дата публікації

Для нової ідеї уряду України знайшли смішне порівняння: опубліковано відео

Для нової ідеї уряду України знайшли смішне порівняння: опубліковано відео
Джерело:  online.ua

Економіст Борис Кушнірук

вважає, що рішення уряду про створення Фонду енергоефективності не принесе бажаних результатів по модернізації комунальної сфери.


Таку думку Кушнірук висловив у своєму відеоблозі на ONLINE.UA.


«Днями уряд почав активно розповідати про те, що досягне великих успіхів завдяки створенню Фонду енергоефективності, який, мовляв, повинен забезпечити фінансування заходів з енергозбереження, що, в свою чергу, призведе до значного поліпшення ситуації в цій сфері», - заявив Кушнірук.


«Але я ставлюся до ідеї створення цього Фонду досить критично», - продовжив економіст.


«По-перше, давайте розберемося з такою ситуацією: якби, наприклад, командир доручив солдату копати лопатою траншею в 10 кілометрів, можна було б вважати цього командира дурнем. Очевидно, що не можна забезпечити цим інструментом риття котловану на 10 кілометрів», - вважає Кушнірук.


«Точно така ж ситуація з Фондом енергоефективності. Якщо, навіть за найкращими оцінками чиновників, вони зможуть за кілька років акумулювати в цей Фонд десь до п'яти мільярдів доларів, то, знову ж таки, при презентації концепції цього Фонду чиновники називали цифру мінімум 57 мільярдів доларів (тобто скільки потрібно на заходи енергоефективності)», - продовжує економіст.


«При цьому, на мій погляд, ця цифра досить істотно занижена, адже тільки на тепломодернізацію багатоквартирних будинків, за даними уряду, потрібно трильйон гривень. Тобто це 50 мільярдів доларів тільки на багатоквартирні будинки. Це без приватного сектора, який теж вимагає тепломодернізації і підвищеної енергоефективності, без тепломереж, без модернізації станцій тощо», - розповідає Кушнірук.


«Таким чином, сума коштів, необхідних для здійснення масштабних заходів для енергозбереження в межах України, значно більше, ніж сам Фонд може акумулювати», - продовжує економіст.


«Отже, якщо ви використовуєте інструмент, який просто фізично не може забезпечити ті завдання, які перед вами стоять, то, мабуть, в першу чергу, мова йде про те, що ви використовуєте не ту лопату для того, щоб вирішити це завдання», - підбиває підсумки Кушнірук.



Більше  читайте в блозі Бориса Кушнірука на ONLINE.UA: Берите лопату, копайте 10 км: предложение украинцам от Кабмина


Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?