За що Пашу вбили, виродки: соцмережі продовжують обговорювати загибель Шеремета
Категорія
Україна
Дата публікації

За що Пашу вбили, виродки: соцмережі продовжують обговорювати загибель Шеремета

За що Пашу вбили, виродки: соцмережі продовжують обговорювати загибель Шеремета
Джерело:  online.ua

У мережі продовжують обговорювати убивство відомого журналіста Павла Шеремета і висловлювати співчуття.
Про це повідомляє ONLINE.UA.
Журналіст Аркадій Бабченко не може зрозуміти, чому жертвою обрали суспільно-політичного журналіста, яким був Шеремет.
"Я розумію, коли вбивають за журналістські антикорупційні розслідування. Коли в результаті твоєї роботи хтось може втратити з такими труднощами награбоване бабло, втратити місце біля годівниці, залишитися без будиночка на Лазурному березі. Я розумію, коли вбивають за журналістику, яка розслідує злочини влади. Викрадення, тортури, вбивства, без суду страти. Коли можна з крісла з високими погонами виїхати в Білий лебідь на довічне. Я розумію, коли вбивають адвокатів, які захищають жертв нацистських угруповань і журналістів, які про ці угруповання пішуть. Розумію, коли вбивають свідків, політичних конкурентів, опозиціонерів. Це все можна пояснити логікою. Так, звірячою логікою, але - логікою. Усунена людина - усунена небезпека, яку вона могла нести. Але я не розумію, навіщо вбивають суспільно-політичних журналістів. Ну ось вбили ви політичного журналіста Павла Шеремета, і що? Я не знаю, хто саме "ви", але - ось і що тепер-то? Яку небезпеку ви усунули? Що зміниться? Громадська думка якось зміниться? Що, свобода, яку він відстоював, стане менш цінною в очах тих, в чиїх вона є чи не найголовнішою цінністю? Диктатура, яку він ненавидів і з якою боровся - і у себе в Білорусі, і в Росії, і в вимушеній еміграції в Україну - що, набуде в чиїхось очах якоїсь привабливості? Зміниться вектор розвитку країни чи що? Так, щось ми лоханулись з цією Європою, давай, братці, знову назад під васальство Московії - так чи що? Що, у когось в мізках клацне вимикач і читачі і слухачі Павла, які поділяли його думку про те, що свобода, права людини, демократія, чесний бізнес, конкурентноздатний ринок, незалежні суди, громадянське суспільство, верховенство закону, рівність, антиклерикалізм, антифашизм, гідність, честь, чесність, совість - все те, про що він писав і адептом і проповідником чого він був - що, все це втратить, чи що, в очах людей свою цінність і вони вирішать, що рабство, покірність, шовінізм, кумівство і злодійство краще чи що? Ви навіщо Пашу вбили, виродки?"
Журналіст Владислав Бовсуновський вважає, що вбивство Шеремета - це виклик для всього суспільства.
"Я не вірю, що загибель Павла - помста Притулі за щось. Просто він був на слуху в прямому сенсі цього слова. Щоранку. І новина саме про його загибель одразу гарантовано пошириться на всю країну. Метою терористів є страх. Щоб ми боялися ходити вулицями, боялися писати тексти, боялися знімати сюжети, боялися висловлювати і відстоювати свою точку зору. Це виклик для всього суспільства. Як ми на нього відреагуємо?"
Журналіст Петро Шуклінов заявив, що вбивство його колеги не можна пояснити логічно.
"Ми живемо в страшний час. Але мені здається, що навіть в цей час у Павла Шеремета просто не могло бути ворогів. Ця світла і відкрита людина могла заручитися підтримкою, здається, кого завгодно. Це вбивство ніяк не можна пояснити логічно. Втім, один з останніх матеріалів Павла стосувався двох скандальних персон - Переломи і Щурикова. За цими двома стоїть стільки людей українського політикуму, що складно собі уявити. Я нічого не стверджую. Тим більше що після публікації його замітки про цих двох пройшло всього три дні - навряд чи таке вбивство можна підготувати так швидко. Навряд чи. Та й немає там чогось такого, що могло викликати таку реакцію. Або було? Не знаю. Російський слід? Мені чомусь здавалося, що росіяни виберуть когось із найгостріших критиків президента - це було б збагненно з точки зору їх хворої логіки. Але Павла-то за що? Кому він міг перейти дорогу? Не віриться. Просто не віриться. Українська журналістика втратила кита. А я так і не прийшов до тебе на ефір. Прости" .
Народний депутат Мустафа Найєм все ще не може повірити у вбивство журналіста.
"Слов зараз не особливо багато. Напевно, потім вийде більше і виразніше. Знав Пашу особисто, могли довго не бачитися, а потім довго говорити, сперечатися, потім знову пропадати, але він завжди був десь ось тут, близько, поруч, в світі, де всі свої. Поки мозок відмовляється вірити. Хочеться прокинутися і жити далі без цієї страшної новини. Найменше зараз потрібен пафос. Про моральне мародерство говорити не хочеться, нехай це турбує тих, хто знайшов привід. Розслідування, новини, заяви, заклики і т.п. - це все важливо, але зараз важливо ще й озирнутися, знайти своїх і бути разом. Ще більше, ще ближче і чутче. Всім. Шукайте близьких і не відпускайте їх, поки є сили. Про решту напишу пізніше".
Журналіст Роман Бочкала впевнений, що замовників вбивства не знайдуть.
"Я, на жаль, не знав Павла особисто. І тепер уже ніколи не зможу цього виправити.
Моторошно і підло ... Звичайно ж це вбивство. І чомусь я впевнений, що замовників не знайдуть. І від цього зовсім моторошно. Кожен з нас під прицілом. Вічна пам'ять".
Російський філософ Максим Горюнов висміяв версію Росії, що в загибелі Шеремета винна Україна, яка хотіла таким чином "навести тінь на РФ".
"У Росії пишуть, що Шеремета вбили українці, "щоб навести тінь на Росію". Типу, останні два роки не "навели тінь". Українці дружили з росіянами прям в ясна. Підтримка Януковича, Крим, Новоросія, специфічні російські ЗМІ - це дрібниця. А ось після Шеремета - так, тепер відносини можуть зіпсуватися. Шкода-шкода. але ж так добре було. "Схаменіться, українці!"
Нагадаємо, уранці 20 липня в машині, за кермом якої перебував Павло Шеремет, спрацював вибуховий пристрій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?