Чи варто Україні турбуватися через Трампа - жорстка стаття The Washington Times
Категорія
Політика
Дата публікації

Чи варто Україні турбуватися через Трампа - жорстка стаття The Washington Times

Чи варто Україні турбуватися через Трампа - жорстка стаття The Washington Times
Джерело:  The Washington Times

Багато було написано про

зовнішню політику Дональда Трампа, або про те, що ЗМІ вважає його зовнішньою політикою. Правда полягає в тому, що ніхто не знає точно, що зробить Трамп на геополітичній арені в якості президента Сполучених Штатів, за винятком того, що на першому місці у нього буде Америка.


Американський експерт з питань національної безпеки і політичний аналітик Л. Тодд Вуд в своїй статті для The Washington Times, переклад якої зробив ONLINE.UA, висловив свою думку про зовнішню політику кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа, пояснивши його недавню заяву щодо НАТО, і зробив прогноз для Європи і України зокрема, в разі перемоги Трампа на виборах.


Це навмисно. У той час як республіканський кандидат давав невизначені відповіді на питання, як наприклад, "наші союзники повинні вносити свою частку і виконувати свої зобов'язання перед нами", правда в тому, що він поводиться непередбачувано не просто так. Той, хто стежив за цією людиною протягом тривалого часу, або читав його книги, зрозуміє це.


Сумно те, що більшість наших союзників (автор має на увазі союзників США - ред.) не виконують свою частину домовленостей. Загальновідомо, що наші союзники по НАТО не несуть стільки відповідальності за свій власний захист, як Сполучені Штати. Це стосується також і наших азіатських союзників. Європа ж розкішно жила, нехтуючи своїми військовими бюджетами. Наприклад, Німеччина нещодавно сказала, що лише кілька десятків її бойових літаків в робочому стані. Трамп робить правильно, змушуючи їх турбується. Як інакше ми змусимо Європу активізувати свої зусилля, обіцяючи їм при цьому безпеку? Трамп розуміє важливість НАТО. Це все переговорна тактика. І, судячи з реакції ліберальної преси в Європі і Сполучених Штатах - вона працює.


Але давайте поговоримо про Україну

. Сполучені Штати і Європа роблять все можливе, щоб допомогти Україні витягнути себе з радянського минулого і рухатися далі, залишивши корупцію позаду. Це не працює. Так, добре, це спрацювало в деяких областях. Нові поліцейські сили, здається, роблять успіхи. Україна зробила чудову роботу по стабілізації економіки в умовах конфлікту з Росією на сході і спроб Москви зберегти країну нестійкою.


Проте корупція залишається. Члени парламенту купуються і продаються. За все до сих пір відповідають олігархи. Вони приймають рішення, і корупція зберігається.


Виникає питання: чи виконала Україна свою рівну частку з реформування країни, щоб заслужити продовження західної допомоги і підтримки? Недавні зусилля щодо пом'якшення історичних антикорупційних законів свідчать про зворотне. Я провів багато часу в Києві. Я був на Донбасі. Я зустрічався зі спеціальним комітетом по боротьбі з корупцією. Ці люди заслуговують шансу на свободу, але українські еліти повинні виконати свою частину обіцянок.


Трамп говорить правду. Він змусить світ подивитися і на правду про Україну. Якщо вона не проявить ініціативу і не зробить свою економіку більш відкритою, не поборе розгул кумівства і відвертого злодійства - він відріже допомогу з боку Заходу. Так, Росія буде щаслива, але простий факт в тому, що ми не можемо більше витрачати гроші і ресурси на програшні битви.


Багато що було сказано про зв'язки начальника виборчого штабу Трампа Пола Манафорта з колишнім українським президентом Віктором Януковичем. Лівоцентристські ЗМІ, схоже, використовують ці відносини, щоб показати, що Трамп виступатиме проти волі в усьому світі.


Свобода дійсно на першому плані в політиці Сполучених Штатів.


Але свобода - це те, що теж потрібно заслужити. Я думаю, що погляди Трампа у зовнішній політиці набагато більше про індивідуальну відповідальність інших країн, ніж про

зв'язки його радника з неконтрольованими режимами

. Трамп розуміє, що Америці варто деякий час приділяти увагу собі. Ми на мілині з точки зору сили волі і цінностей. Ми повинні реконструювати, відновити наші цінності, гроші, інфраструктуру і довіру до нас. Тим країнам, які не виконують свою частину домовленостей, варто турбуватися, в тому числі і Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?