У Раді дали різкий коментар щодо рішення Польщі
Категорія
Політика
Дата публікації

У Раді дали різкий коментар щодо рішення Польщі

У Раді дали різкий коментар щодо рішення Польщі

Комітет Верховної Ради України у закордонних справах назвав ухвалену польським Сеймом резолюцію про визнання Волинської трагедії геноцидом провокаційною акцією націоналістичних сил в Польщі.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву комітету, яку в Facebook оприлюднила голова комітету, народний депутат Ганна Гопко.
У документі йдеться, що в постановах Сенату і Сейму Польщі надана перекручена, політично і юридично некоректна оцінка трагічної сторінки української-польської історії, що стосується подій на Волині у 1943-45 роках.
"Ухвалення Сенатом і Сеймом Польщі антиукраїнських постанов перекреслює весь конструктивний політичний і дипломатичний доробок і зусилля двох держав і народів, спрямовані на взаємне прощення і примирення і вшанування пам'яті невинно убієнних українців і поляків", - наголошується в заяві.
Комітет Ради шкодує, що польський Сейм проігнорував пропозицію українського парламенту спільно вшанувати жертв Волинських подій шляхом ухвалення спільної заяви, проект якого був заздалегідь переданий польським парламентарям і залишився без будь-якої реакції.
Депутати наполягають, що підхід авторів проектів постанов Сенату і Сейму Польщі до оцінки подій Волинської трагедії політично незбалансований і юридично некоректний.
"Комітет розглядає ухвалення Сенатом і Сеймом Польщі цих постанов як провокаційну акцію націоналістичних сил в Республіці Польща і як таку, що свідомо спрямована на підрив дружньої атмосфери українсько-польських відносин", - йдеться в документі.
Парламентарії закликають нинішні і майбутні покоління українців і поляків продовжувати стратегічне партнерство і не піддаватися на спроби радикальних націоналістичних політичних сил маніпулювати чутливими сторінками спільної історії всупереч інтересам українського і польського народів.
"Комітет звертається до польських колег з настійним проханням припинити політизацію трагічних сторінок спільної українсько-польської історії і зосередити зусилля на конструктивній побудові взаємовідносин України та Республіки Польща для зміцнення партнерства в демократичній Європі на підставі європейських цінностей", - йдеться в заяві.
Раніше повідомлялося, що президент Петро Порошенко висловив співчуття у зв'язку з ухваленням Сеймом Польщі резолюції про визнання геноцидом вбивства поляків українськими націоналістами ОУН-УПА на Волині в 1943-45 роках.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?