Українській церкві повинні дати автокефалію: названі три причини
Категорія
Україна
Дата публікації

Українській церкві повинні дати автокефалію: названі три причини

Українській церкві повинні дати автокефалію: названі три причини
Джерело:  online.ua

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський, секретар Священного Синоду Української православної церкви Київського патріархату Євстратій (Зоря)

пояснив, чому центр світового православ'я в Константинополі може дати автокефалію Українській православній церкві.


Про це він розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.


Відповідаючи на питання, на підставі чого Константинополь може дати автокефалію УПЦ, Євстратій Зоря сказав: «Є дві головних підстави і один вагомий прецедент».


«Перша підстава: право Першого Престолу. Вселенський патріарх зобов'язаний робити все, що сприяє органічному розвитку православ'я. Українське питання - про мільйони людей, про одну з найбільших православних церков світу, ввергнуту в кризу Москвою. І не просто право, а обов'язок Вселенського патріарха - знайти вирішення цього питання», - заявив архієпископ.


«Друге: Константинопольський патріархат - матір-церква для України. Від Константинополя ми прийняли хрещення. Протягом семи століть Київська митрополія була частиною Константинопольського патріархату. Це до анексії Москвою. Як матір-церква Константинополь має повне право визнати автокефалію без згоди Москви», - продовжив Євстратій Зоря.


«А прецедент - це визнання автокефалії Церкви в Польщі в 1924 році. Ситуація православної церкви Польщі була ідентична ситуації в Україні. Православні Польщі, як частина Київської митрополії, були теж анексовані царським урядом», - розповів архієпископ.


«До незалежності Польщі польські православні були під контролем РПЦ. І коли Польща стала незалежною після падіння Російської імперії, православний єпископат Польщі прийняв рішення, яке було підтримано державною владою, що ця їхня церква буде діяти на основі автокефалії. Було прийнято внутрішнє рішення», - додав Євстратій Зоря.


«Церква звернулася дати згоду на автокефалію не до Москви, а до Константинополя. Той на підставі того, що відділення Київської митрополії було не за канонічними правилами, погодився, видав Томос (указ предстоятеля помісної православної церкви з певного важливого питання церковного устрою - ONLINE.UA) про автокефалію православної церкви в Польщі», - продовжив архієпископ.


«Ту ж схему ми хочемо застосувати і до України», - додав Євстратій Зоря.


Більше

читайте на ONLINE.UA: Путін хоче переділу світу, Московська патріархія один з інструментів - Євстратій Зоря

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?