Хресна хода на Київ: в УПЦ КП дізналися про неув'язку з іконами
Категорія
Україна
Дата публікації

Хресна хода на Київ: в УПЦ КП дізналися про неув'язку з іконами

Хресна хода на Київ: в УПЦ КП дізналися про неув'язку з іконами

Замість обіцяних митрополитом УПЦ МП Онуфрієм чудотворних ікон з Почаївської та Святогірської лавр, віруючих хресної ходи, організованої Московським патріархатом, супроводжують списки (точні копії) цих ікон.
Про це написав архієпископ Чернігівський і Ніжинський, секретар Священного Синоду Української православної церкви Київського патріархату Євстратій (Зоря), повідомляє ONLINE.UA з посиланням на його Facebook.
«У зверненні митрополита Онуфрія про хресну ходу на Київ йдеться про те, що його будуть супроводжувати ЧУДОТВОРНІ ікони Божої Матері "Почаївська" і "Святогірська". До мене надійшла інформація, що насправді в ході несуть не чудотворні ікони, а їх списки. Самі ж ікони залишилися в Почаєві і Святогорську. Нібито організатори побоялися відпускати в хресний хід чудотворні святині», - написав він.



За словами Зорі, він попросив перевірити цю інформацію, і вона підтвердилася: «У Почаєві підтвердили, що оригінал ікони ніколи не виноситься взагалі з монастиря, а в ході несуть шанований список. У Святогірському монастирі на прохання показати, де чудотворна ікона Святогірська - її показали на тому ж місці, де вона зазвичай і є».
«Тобто або там є список (але чому тоді його показують як чудотворну ікону?), або ж дійсно список супроводжує хід», - робить логічне припущення священик.



Зоря підкреслив, що в православному вченні «КОЖНА ікона, як священний образ, є вікном до Вищого світу і святинею, через яку діє благодать Божа».
«Але як святими мощами не можна назвати всяке померле тіло, а лише тіло святого, так і ЧУДОТВОРНОЮ іконою є лише та, яка прославилася чудесами, інші ж, навіть точні копії, називаються СПИСКАМИ з чудотворної ікони або ШАНОВАНИМИ образами», - резюмував він.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  відома громадська активістка, яка була однією з активних учасниць Євромайдану, виступила зі словами підтримки хресної ходи Московського патріархату.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?