У Росії є одна велика дефективність - Слава Рабинович про "брудні гроші" і те, що буде після Путіна
Категорія
Світ
Дата публікації

У Росії є одна велика дефективність - Слава Рабинович про "брудні гроші" і те, що буде після Путіна

У Росії є одна велика дефективність - Слава Рабинович про "брудні гроші" і те, що буде після Путіна
Джерело:  online.ua

Про те, чому країни «Великої двадцятки» вирішили посилити боротьбу з ухиленням від сплати податків, майбутнє офшорів у світі, чому не можна порівнювати Росію і Україну і невідомість, яка загрожує РФ після краху режиму Володимира Путіна, в інтерв'ю ONLINE.UA розповів російський фінансист і блогер Слава Рабинович.



- З чим пов'язане прийняте цього року на зустрічі «Великої двадцятки» рішення до липня 2017 року підготувати чорний список країн, що не обмінюються податковою інформацією, і щодо яких будуть застосовуватися «захисні заходи»?


- Ясно, що країни «Сімки», які входять до «Великої двадцятки», співпрацювали з питання оподаткування і раніше. І особливо щільно почали працювати з середини 1990-х років. Це викликано тим, що світ дуже швидко рухається в бік глобалізації. Оскільки це давній тренд, то і інші країни G20 почали рухатися в тому ж напрямку, що і "Велика сімка".



- Представники РФ теж були на зустрічі.


- Так. Росія входить до G20. Але у РФ є одна велика дефективність. Росія підписалася під різними угодами по боротьбі з корупцією і руху в напрямку прозорості. Але парламент РФ досі не ратифікував деякі важливі міжнародно-правові антикорупційні акти (наприклад, третю, головну антикорупційну конвенцію світового права - Конвенцію про цивільно-правову відповідальність за корупцію 1999 року). Дума не хоче ратифікувати закони про обов'язкову звітність чиновників - декларування доходів (і їх джерел) чиновників в порівнянні з їх витратами. Останніми роками була велика кількість скандалів з багатьма чиновниками в контексті викриття різних схем корупції, нелегальних доходів та ухилення від сплати податків. Ми також пам'ятаємо і такі міжнародні речі, як Вікілікс і

Панамагейт, які, в тому числі, стосуються і Росії.


- Наступ на непрозорість - це об'єктивний процес чи воля політичних лідерів «Великої сімки»?


- Ці дві речі не можна відокремити. Капіталізм так влаштований, що періодично настають кризи, в тому числі і фінансові. Вони дуже істотно впливають на здоров'я державних, регіональних і муніципальних фінансів, заборгованості країн і їх різних адміністративних утворень. Заборгованість часом велика. Тому в багатьох країнах серйозно думають не просто про збільшення податкової бази (а іноді - і про збільшення самих податків), а й про конкретне збирання податків. Для багатьох урядів збільшення податкових надходжень стає пріоритетом. Відповідно, якщо не вдаватися в різні популістські розмови про борг США, в тому контексті, як це люблять різноманітні інтернет-тролі, то проблема держборгу існує, і нікуди не поділася. Якщо державний борг США трохи перевищує 100% ВВП, то є країни, де державний борг більше 200 і 300% ВВП. У більшості країн серйозні борги, тому збільшення збирання податків має частково вирішити цю проблему.


- У таких країнах як Україна чи РФ можливо довге планування? Схоже, що кожен рік придумують якийсь стратегічний план, який забувають після виходу наступного плану.


- Україну і Росію все ж порівнювати важко. В усякому випадку, Україну після Євромайдану і нинішню РФ. Уявіть собі нинішню Росію як Україну 2000 року з точки зору хронології років. І ось зараз, в 2016 році, все той же Леонід Кучма дає команду сьогоднішньому міністру економіки України розробити план, який буде краще плану попереднього міністра середини 2000-х. Це як зараз Путін доручив створити план розвитку економіки, альтернативний плану Олексія Кудріна (екс-міністра фінансів і заступника голови уряду РФ, займав ці посади з 2000 по 2011 роки, - ONLINE.UA). Звучить як абсурд, так? Та так і є - цей абсурд і є в Росії, тут і зараз.


-

Але який план можливий? Щось на зразок «плану Полсона» в США (розробленого для подолання наслідків фінансової кризи 2008-2010 років, - ONLINE.UA)?


- Можливо, але для цього потрібно, щоб не було режиму Путіна і його ОЗУ, а президентом стала людина, в команді якого буду я чи подібний мені. Коли це буде? Нікому не відомо. Тому що невідомо, що буде після краху режиму Путіна. Путін знищив інститут чесних виборів і інститут змінюваності влади. Тому ніхто не може передбачити, що тепер буде.


-

Яке майбутнє у офшорів?


- Офшори нікуди не подінуться. У розумінні американських інвесторів і Канада є офшором. З точки зору оподаткування, наприклад, Кайманові острови з нульовим податком на прибуток - нормальний офшор для американських інвесторів. Більш того, велика кількість інвестиційних фондів, хедж-фондів, фондів прямих інвестицій і особливо тих, які працюють з нерухомістю на території США, зареєстровані на Кайманових островах. Інвестори, які там зареєстровані або інвестують в фонди, зареєстровані там, платять податки, які потрібно платити, як американських платників податків (або будь-яких інших платників податків, в залежності від їх податкового резидентства). Будь-який нормальний і чистий офшор, якщо він не є, в основному, офшором з відмивання незаконних грошей, буде собі і далі працювати. Якщо ви податковий резидент якоїсь податкової юрисдикції, то дійте за правилами тієї юрисдикції - декларуйте все, що повинні, незалежно від того, через які офшори структуруєте свою діяльність. Тому офшори нікуди не подінуться.


-

Яке майбутнє «брудних грошей»?


- Вони будуть все більше і більше занурюватися в мишачі нірки, за якими будуть полювати з ще більшим завзяттям. Якщо раніше такі гроші можна було складувати на умовних Багамах, то тепер намагатимуться ховати в більш екзотичних місцях.


Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?