"Рятівник" Януковича в оточенні Трампа - The New York Times розкрила важливі деталі
Категорія
Світ
Дата публікації

"Рятівник" Януковича в оточенні Трампа - The New York Times розкрила важливі деталі

"Рятівник" Януковича в оточенні Трампа - The New York Times розкрила важливі деталі
Джерело:  The New York Times

Кандидата в президенти США Дональда Трампа, який зробив чергову гучну заяву про анексований Крим, консультує Пол Манафорт, що кілька разів приводив до влади в Україні Віктора Януковича і провалився з ним в підсумку. Про скандального політконсультанта розповіли журналісти Стівен Лі Майєрс і Ендрю Камер в статті для The New York Times, переклад якої зробив ONLINE.UA.


Не у всіх політичних консультантів є настільки вражаючі провали з клієнтами, як у

Пола Манафорта

в Україні взимку 2014 (під час Євромайдану, - ред.).


Колишній президент України Віктор Янукович, який був зобов'язаний своєю перемогою на президентських виборах, як висловився один американський дипломат, "радикальному перетворенню", яке провів Манафорт, втік з країни на тлі жорстоких вуличних протестів. Він знайшов притулок в Росії і так і не повернувся, в той час, як його покровитель, президент РФ Володимир Путін, приступив до розчленування України, анексувавши Крим і розв'язавши всі ще триваючу війну на території двох інших регіонів країни (на Донбасі, - ред. ).


Утім, Манафорт був безстрашний.


Через кілька місяців після політичної смерті свого клієнта Манафорт повернувся до роботи, прагнучи повернути свій вплив, як він зробив з самим Януковичем майже десять років тому. У Манафорта вже був деякий успіх - колишні прихильники Януковича сформували новий блок, що протистоїть прозахідному уряду України, що бореться з труднощами.


І тепер Манафорт взявся за набагато більшу кампанію - він прагне перетворити Дональда Трапма на кандидата, який переможе на виборах президента США.


Через те, що путінська Росія і її вторгнення в Україну стали темою президентської кампанії Сполучених Штатів, робота Манафорта в Україні потрапила під пильну увагу, поряд з його діловими відносинами з відомими українськими та російськими олігархами.


Після того, як стало відомо про

злом системи Національного комітету демократичної партії, який американські співробітники розвідки зв'язали з російськими шпигунами

, Трамп і Манафорт зіткнулися з різкою критикою в зв'язку з надзвичайно симпатією до Путіна і його політики щодо України. Ця точка зору перевернула десятиліття партійного ставлення до Росії - країни, яку один з попередніх кандидатів в президенти від Республіканської партії Мітт Ромні називав "нашим геополітичним ворогом номер один".


У неділю Трамп навіть повторив виправдання Путіним анексії Криму, зазначивши, що більшість людей в регіоні хотіли бути частиною Росії, і ці висловлювання стали важливою темою державних новинних каналів в Москві.


Далеко не факт, що погляди Манафорта безпосередньо формують погляди Трампа, оскільки Трамп позитивно відгукнувся про Путіна задовго до приєднання Манафорта до його кампанії. Але ясно, що обидва мають загальне уявлення про Росію і її сусідів, таких як Україна - навіть прихильність до них - що у випадку Манафорта формувалося роками ділових відносин в такій же мірі, як і будь-якою політикою або ідеологією.


"Я б не висловлював жодних моралей щодо його роботи, - сказав Євген Копатько, фахівець з опитувань громадської думки в колишній партії Януковича, який співпрацював з Манафортом протягом багатьох років і описав його як прагматичного і ефективного стратега. - Ні в кого немає виключного права на істину і моральність".


Манафорт не відповів на прохання видання про інтерв'ю. У телевізійних виступах у неділю, втім, він захищав погляди Трампа щодо Росії, зазначивши, що в якості президента Трамп буде жорстким з Москвою, але вестиме справи з нею, як з будь-якою іншою країною, якщо це буде в інтересах Америки.


"Він розглядає Росію як іноземну державу, власні інтереси якої під загрозою", - сказав Манафорт на CBS в передачі "Face the Nation" ("Обличчям до нації").


До приєднання до виборчої кампанії Трампа в цьому році робота Манафорта в Україні була його найбільш значимою політичною кампанією за останні роки. Він почав свою кар'єру в республіканській політиці в 1970-і роки і розширив її за кордон, даючи поради авторитарним лідерам, в тому числі Мобуту Сесе Секо в Заїрі, Фердинанду Маркосу на Філіппінах і Януковичу.


67-річний Манафорт - нащадок сім'ї мігрантів, яка створила будівельний бізнес в штаті Коннектикут. Юрист за освітою, він деякий час працював в адміністрації Рональда Рейгана, перш ніж присвятити себе політиці, а потім бізнесу. Аналіз його роботи в Україні показує, як сходяться політика і бізнес в країні, яка стикається з великими проблемами в спробах функціонувати як демократія чверть століття після отримання незалежності в зв'язку з розпадом СРСР. У тому постійно мінливому світі у політичній стратегії Манафорта були відгомони популістської кампанії Трампа.


Вплив Манафорта в країні був значним, а його політична експертиза високо цінувалася, на думку українських політиків і чиновників, які з ним працювали. Він також мав право голосу в прийнятті рішень про великі американські інвестиції в Україну, заявив колишній прес-секретар Міністерства закордонних справ України Олег Волошин, представник нового блоку, який допоміг сформувати Манафорт.


Він переконав уряд знизити експортні мита на зерно - ці зміни пішли на користь інвесторам агробізнесу, таким як Cargill, і почати переговори з Chevron і Exxon про пошуки нафти і природного газу в країні.


Манафорт почав працювати в Україні після Майдану 2004 року, Помаранчевої революції. Янукович, який тоді був прем'єр-міністром, був оголошений переможцем на президентських виборах в 2004 році, які були затьмарені фальсифікаціями і після декількох тижнів протестів визнані Верховним судом країни неконституційними. Перемога була віддана прозахідному супернику Януковича Віктору Ющенку (він переміг у третьому турі президентських виборів, - ред.).


Янукович згубно покладався на російських політичних радників, які недооцінили розчарування виборців. Після своєї поразки він звернувся до американських експертів.


Манафорт почав працювати з одним з найбагатших людей України Рінатом Ахметовим, щоб поліпшити імідж його компаній. Ахметов був також видатним спонсором Партії регіонів Януковича, і він же їх познайомив.


Користуючись порадами Манафорта, Янукович почав своє повернення до влади - Партія регіонів виграла найбільше місць на парламентських виборах в 2006 році і знову в 2007 році, повернувши його на пост прем'єр-міністра. У той час Манафорт називав Януковича видатним лідером, вкрай незрозумілим на Заході.


За даними Державного департаменту, оприлюдненими сайтом WikiLeaks, Манафорт і його колеги Філ Гріффін і Кетрін Барнс часто чинили тиск на американських дипломатів в Україні, щоб вони ставилися до Януковича і його прихильників нарівні з іншими, щоб приховати фаворитизм щодо його опонентів під час нових виборів. За допомогою Манафорта партія "працювала на зміну свого іміджу від притулку для бандитів до законної політичної партії", - писав американський посол в Україні в той час Джон Едвард Хербст.


За цей час у Манафорта з'явилися можливості для прибуткових операцій на стороні.


У 2008 році він і розробник Артур Коен уклали угоду з купівлі місця готелю Drake Hotel на Парк-авеню на Манхеттені. Одним з партнерів був Дмитро Фірташ, олігарх, який отримав мільярди, будучи посередником для "Газпрому", російського газового гіганта, і який був відомий вливанням грошей в кампанії проросійських політиків в Україні, в тому числі Януковича. Троє чоловіків хотіли відкрити на території торговий центр і спа-салон під назвою Bulgari Tower. Зрештою, однак, проект провалився.


Також окремі угоди були пов'язані з грошима російських олігархів, які прямували в Україну. У 2007 році Манафорт і два його партнери Рік Гейтс і Рік Девіс створили приватну компанію акціонерного капіталу на Кайманових островах, щоб купити активи в Україні, і, згідно з судовими архівами, запропонували російському олігархові Олегу Дерипасці зробити свій внесок. Дерипаска погодився платити 2% річних в якості комісійних Манафорту і його партнерам за організацію і покласти $100 млн до фонду, який купив станцію кабельного телебачення в Одесі. Після цього угода розвалилася через розбіжності з аудиту, і Дерипаска подав до суду на Манафорта. Справа все ще не завершена.


До 2010 року відродження Януковича було завершено. Він виграв президентську кампанію проти Тимошенко, яка пізніше була визнана винною в зловживанні службовим становищем і посаджена у в'язницю.


Копатько каже, що Манафорт розвивав підхід, який експлуатує регіональні та етнічні особливості в голосуванні, торкнувшись "безправ'я" російськомовних жителів східної України, які (за словами соціолога, - ред.) почувалися "кинутими" після Помаранчевої революції.


Костянтин Грищенко, колишній міністр закордонних справ і віце-прем'єр при Януковичі, сказав в телефонному інтерв'ю, що Манафорт в результаті розчарувався в своєму клієнтові.


Манафорт наполягав, щоб Янукович підписав Угоду про асоціацію з Європейським союзом, яка зробила б країну ближче до Заходу, а також лобіював підтримку американцями членства України, незважаючи на глибокі побоювання через переслідування Тимошенко. Він також допоміг підготувати доповідь звинувачення, замовлену урядом Януковича в 2012 році.


Роль Манафорта була розкрита, коли був виявлений відповідний документ в ящику в сауні, що належить колишньому високопоставленому українському чиновнику. Інші документи з цієї схованки зараз виступають в якості доказу в кримінальній справі проти колишнього чиновника Міністерства юстиції і можуть пролити більше світла на роль Манафорта в українській політиці.


Зрештою, Янукович проігнорував пораду Манафорта і відмовився підписати Угоду про асоціацію, проти якої категорично виступав Путін. Рішення Януковича призвело до протестів, піком яких стали дві ночі насильства в лютому 2014 року і втеча Януковича.


Манафорт небагато сказав про падіння Януковича. "Я не думаю, що він дуже задоволений результатом", - зазначив Грищенко.


Однак шанс на повернення у Манафорта з'явився раніше, ніж будь-хто очікував.


Коли президент Петро Порошенко призначив дострокові парламентські вибори на жовтень 2014 року, всього за вісім місяців Манафорт зумів згуртувати похмурі залишки партії Януковича.


Тепер він був на службі у колишнього начальника штабу Януковича Сергія Льовочкіна. Манафорт прилетів в Україну у вересні 2014 року і приступив до зміни іміджу партії, яка глибоко постраждала через насильство і вторгнення Росії.


Замість того щоб намагатися воскресити опальну партію, він підтримав створення більшого політичного проекту, щоб допомогти своїм клієнтам і, як він стверджував, допомогти стабілізації України. Новий блок орієнтований на всіх в країні, незадоволених новим урядом, що його підтримує Захід.


Саме Манафорт виступав за нову назву руху - "Опозиційний блок" або "Опоблок". "Він вважав, що для того, щоб зібрати найбільшу кількість людей, які виступають проти нинішньої влади, необхідно уникати чогось конкретного і потрібно просто стати символом опозиційних настроїв", - згадує політолог з Києва Михайло Погребинський (відомий близькими до проросійських поглядами, - ред.).


Стратегія спрацювала. Під новою назвою Партія регіонів зберегла позиції в парламенті. "Опоблок" наразі має 43 депутатських місця в парламенті.


Невідомо, чи припинив Манафорт свою роботу в Україні, коли почав працювати в кампанії Трампа. Представник Льовочкіна, який фінансував роботу Манафорта, відмовився повідомити, чи працює він з ними до сих пір, і скільки йому платили.


Манафорт не зареєстрований як лобіст, що представляє Україну, що вимагало б розкриття його доходів, хоча, як мінімум, одна компанія, з якою він укладав субдоговори, фірма зі зв'язків з громадськістю Edelman, в 2008 році розкрила цю інформацію. Він отримував гонорар в розмірі $35 000 на місяць за допомогу Януковичу в зусиллях стати прем'єр-міністром, "щоб зробити Україну більш демократичною країною".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?