На Заході шокували "справедливим" курсом гривні
Категорія
Економіка
Дата публікації

На Заході шокували "справедливим" курсом гривні

На Заході шокували "справедливим" курсом гривні

Українська гривня

є найбільш недооціненою валютою світу - її курс занижений по відношенню до долара США на 68,8%, і на 62,6% - по відношенню до євро.


Такі дані рейтингу індексу "Біг Мак", ​​повідомляє ONLINE.UA з посиланням на The Economist.


Вартість долара до гривні, за цим індексом, повинна становити 7,74 гривні за долар і 10,21 гривні за євро (поточний курс - 24,8 грн / дол і 27,3 грн / євро).


За результатами дослідження, до групи країн з найбільш недооціненими валютами увійшли також Малайзія, Росія і Південна Африка.


Російська валюта, за даними дослідження, недооцінена на 59,3% по відношенню до долара і на 51,3% - по відношенню до євро.


Як відомо, індекс «Біг Мак» розраховується журналом The Economist з 1986 року і заснований на теорії паритету купівельної спроможності, в якій еталонною величиною є вартість гамбургера в ресторанах McDonald's в різних країнах світу.


За основу береться ціна "Біг Мака" в США, і якщо в якійсь країні він дешевше, то валюта цієї країни вважається недооціненою, відповідно, курс долара в цій країні має бути нижчим.


Недооціненість національних валют найбільш характерна для експортно-орієнтованих країн, до яких належить і Україна.


Нагадаємо, раніше

економіст Борис Кушнірук в своєму блозі на ONLINE.UA розповів, чому курс гривні краще не зміцнювати

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?