Війна Росії проти України: з'явився тривожний прогноз
Категорія
Світ
Дата публікації

Війна Росії проти України: з'явився тривожний прогноз

Війна Росії проти України: з'явився тривожний прогноз

Військовий експерт Руслан Пухов заявив, що на кордоні з Україною російська сторона створює три великі сухопутні групи для раптового наступу в напрямку Києва, про що говорять і останні заяви міністра оборони РФ Сергія Шойгу про зміцнення сили біля українських кордонів.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на  Дзеркало тижня.
Gazeta Wyborcza зазначає, що, за словами Шойгу, причиною дислокації біля українських кордонів військових дивізій РФ є зростаюча "загроза з боку України і НАТО". Російська армія сформувала в південному окрузі чотири нові дивізії і дев'ять бригад. Крім того, поблизу України Москва вирішила розмістити ракети класу "Іскандер". Військово-морські сили в регіоні отримали ракети "Бастіон" і "Бал", а також протиповітряні ракети С-400 "Тайфун". Загалом, за словами глави Міноборони РФ, частини південного округу за останні два роки отримали близько чотирьох тисяч нових бойових машин, літаків і різного роду ракет.
Військовий експерт Віктор Мураховський звертає увагу, що Шойгу бреше, коли говорить про чотири нових дивізії біля кордону України. Абсолютно новими можна назвати лише дві з них: 150-у Ідрицько-Берлінську дивізію, яка свою назву успадкувала від тієї, яка "70 років тому підняла радянський прапор над Рейхстагом", а також розміщену в окупованому Криму дивізію протиповітряної оборони, озброєну ракетами С-400.
Ще дві - це старі дивізії, які в результаті реформи армії, розпочатої у 2008 році міністром оборони Росії Анатолієм Сердюковим, були перетворені на військово-повітряні частини. А зараз їх статус повернули, оскільки Москва намагається розгорнути свої Збройні сили на Захід.
Кремль остаточно відкинув плани Сердюкова, який намагався підготувати Росію до внутрішніх конфліктів, зокрема на Північному Кавказі або в Центральній Азії. Він відмовився від дивізій і полків. Головною бойовою одиницею російської армії стала бригада солдатів з трьох-чотирьох мотострілкових батальйонів, посилених власною артилерією, системами комунікації, розвідувальним блоком і тиловими службами. Такі бригади могли діяти самостійно на полі бою, не чекаючи підтримки основних сил. Але сьогодні Росія змінила підходи. Вона повертає дивізії і армії. Про те, як Москва будує свій "український фронт", написав недавно російських тижневик "Ведомости" з посиланням на московського військового експерта Руслана Пухова.
Пухов нагадав, що поблизу північного кордону України розміщені сили створеної рік тому Першої танкової армії. На півдні Росія створює 20-у армію. Також в планах Москви створити в регіоні ще одну нову армію.
"Сенс цих змін очевидний: на кордоні з Україною, де ще три роки тому не було зовсім ніяких військ, російська сторона створює три великі сухопутні групи для раптового наступу в напрямку Києва, який розташований від кордону всього за 270 кілометрів. А на півдні - для створення міцних лещат і оточення головних сил української армії на лівобережній Україні", - розповів військовий експерт виданню Gazeta Wyborcza.
За його словами, незважаючи на те, що говорять на Заході, мобілізація Збройних сил Росії біля кордону з Україною незрівнянно більше, ніж біля кордонів країн Балтії або Польщі.
"У Калінінградській області зараз немає ніяких "Іскандерів". Розміщена там 152 ракетна бригада залишається єдиною нашою частиною, озброєною старими "Точками-У", і не отримала ще нові ракети", - сказав Пухов.
Минулої п'ятниці в бюлетені "Незалежний військовий погляд", який отримують всі частини російської армії, відкрито було написано: "Росія не виключає великої війни. Україна стає нашим стратегічним ворогом". І нібито саме тому Москва відправляє потужні сили на український кордон.
Росія також зміцнює позиції на середньому заході біля кордону Білорусі. З середини минулого року під Смоленськом почала службу 144-а моторизована піхотна дивізія. До її складу входить полк танків, три полки піхоти, полк артилерії, а також протиповітряної і протиракетної оборони. Загалом там базується близько 10 тисяч солдатів.
Раніше повідомлялося, що Росія встановила нові ракетні системи C-300 "земля-повітря" на території Білорусі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?