Усе дістало, на основі російських стандартів далі жити не можна - вірменський політолог
Категорія
Світ
Дата публікації

Усе дістало, на основі російських стандартів далі жити не можна - вірменський політолог

Усе дістало, на основі російських стандартів далі жити не можна - вірменський політолог
Джерело:  online.ua

Про те, які коріння

по

літичної кризи в Вірменії, чому російська модель управління небезпечна для майбутнього країни, і що повинні зробити влада і суспільство для переходу на шлях модернізації, в інтерв'ю ONLINE.UA розповів експерт вірменського Центру політичних і міжнародних досліджень Рубен Меграбян.



- За

хоплення будівлі поліції і політична криза, очевидно, вже закінчилися. У чому причина такого загострення ситуації в Вірменії?


- Тільки частково згоден з тим, що все закінчилося. Історія із захопленням поліцейського полку і пряма загроза масового кровопролиття - ця частина історії справді в минулому. Але говорити про те, що політична криза в Вірменії минула, і такі події не будуть повторюватися, я не можу. Ми зараз спостерігаємо тотальну політичну кризу, фактичний колапс всіх інститутів державної системи управління. Ми бачимо кризу довіри між суспільством і владою. В інституційно-політичному плані Вірменія - просто пустеля. Більш того, влада за останні роки цілеспрямовано знищувала всі легальні механізми впливу громади на прийняття політичних рішень. І отримали нелегальні. Влада пожинає те, що інтенсивно сіяла останні роки. Причини тут глибинні, і вони не ліквідовані.


- Яким чином можна гармонізувати політичне життя в країні?


- Я бачу два шляхи. Перший - дуже небажаний, коли, розчаровані в легальних методах боротьби, люди віддадуть перевагу насильницьким діям. Це призведе до ліванізації або палестінізації життя в Вірменії. Цей шлях рівнозначний краху державності. Другий шлях: активізація суспільства буде направлена ​​в легальне політичне русло. Тотальне невдоволення перейде в конструктив, народиться щось нове. У Вірменії помер «постсовок» і не залишив нічого після себе. У Вірменії перестала функціонувати російська модель управління. Тепер все треба зачищати і будувати сучасну країну. А сучасна країна може бути тільки вільною, демократичною, ліберальною і правовою. І мова йде про всі сфери життєдіяльності суспільства і держави.



Рубен Меграбян. Фото: Facebook


- Хто це може зробити?


- Є два суб'єкти, які можуть запустити рятівний для країни процес: громадянське суспільство і формальна влада. Однак влада і суспільство перебувають у стані конфлікту. Тому необхідно формувати розумний і нормальний політичний порядок денний, щоб його реалізовувати крок за кроком. Без поспіху, але і без зволікання.



- Політичні кризи часто вирішуються виборами. Вірменія і її влада до цього готові?


- Тут проблема. У суспільстві не вистачає структурованої політичної сили, яка надасть всій вируючій громадській активності політичного сенсу. Невдоволення - це ще не політичний сенс. Усе дістало, так далі жити не можна. Треба робити щось нове, і не на основі російських стандартів, а на основі сучасних стандартів. Однак політичне поле Вірменії функціонує як річ в собі, не має нічого спільного з реальними запитами суспільства та його станом, навіть розуміння відсутнє.


-

Відсутність альтернативи - це органічний розвиток, чи влада постаралася спростити собі управління?


- Влада постаралася. Влада просто користується кремлівськими політичними технологіями, плодила і плодить фейкові політичні сили, які зав'язані на конкретних олігархів. Це все робилося в рамках політики боротьби з «кольоровими революціями». Таким чином, було загиджено весь політичний простір. Політику вбили.


- У Вірменії складна геополітична ситуація. Як вирішити політичну кризу при зовнішніх викликах?


- Ситуація дуже складна. З чотирьох сусідів з двома ми не маємо відносин (Азербайджан і Туреччина, - ONLINE.UA). На кордоні з ними у нас або колючий дріт, або бойові позиції. Але у Вірменії є два інших сусіда, з якими у нас немає серйозних проблем (Іран і Грузія - ONLINE.UA). Відносини з ними повинні компенсувати відсутність відносин з першими двома. Тому нам протипоказана політика, яка обмежує налагодження зв'язків з Іраном і Грузією. Але що ми маємо? Ми маємо нав'язаний вірменському народу Євразійський економічний союз, що перешкоджає тісному зближенню з Грузією, Євросоюзом і США.


Друге: передачею енергетики і залізниці російським монополіям Вірменії були нав'язані колоніальні угоди. Як наслідок, російські монополії блокують налагодження відносин з Іраном, забезпечення енергетичної незалежності Вірменії, використання її транзитного потенціалу (згідно з договорами, «Газпром» має право блокувати зовнішні джерела надходження газу і контролює обмін електроенергією, «Роснефть» може блокувати зовнішні джерела завезення нафтопродуктів до Вірменії, що разом означає контроль над енергетичною політикою країни і монопольне становище тут російських держкомпаній, - ONLINE.UA). Всі ці євразійські пута разом з «Газпромом» і «Роснефтью» повинні бути скинуті. Вони знищують країну.


Вірменський народ завжди, в кінцевому підсумку, сподівається на самого себе. Однак треба робити стратегічну переоцінку всієї зовнішньої політики. Потрібно переосмислювати своїх союзників і ранжувати супротивників. На моє переконання, Вірменія якомога раніше повинна скинути з себе системні «російські пута», які блокують її розвиток і спілкування з рештою світу. Інакше ми просто втратимо країну.


Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?