В Україні вирішили, як отримати більше від реалізації активів проблемних банків
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні вирішили, як отримати більше від реалізації активів проблемних банків

В Україні вирішили, як отримати більше від реалізації активів проблемних банків
Джерело:  online.ua

Держпідприємство СЕТАМ приєдналося до багатостороннього меморандуму між Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Національним банком, Фондом гарантування вкладів фізичних осіб та Transparency International Україна з реалізації активів неплатоспроможних банків за допомогою технології, подібної ProZorro.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Міністерства юстиції України.
«Ми приєднуємося до меморандуму і беремо зобов'язання його виконувати», - сказав на прес-конференції в інформагентстві «Укрінформ» у четвер, 4 серпня, генеральний директор ДП СЕТАМ Віктор Вишньов.
Відзначимо, що на сьогоднішній день продажем активів неплатоспроможних банків займається велика кількість організаторів торгів, кожен з яких працює за своїми правилами. При цьому деякі з організаторів навіть не мають технічних можливостей забезпечити ефективне проведення торгів. Це призводить до того, що майно реалізується неефективно, а надходження від цього процесу істотно зменшуються.
Віктор Вишньов нагадав прогноз кінця 2015 року, згідно з яким від виведення з ринку неплатоспроможних банків очікувалося отримати близько 7,5 млрд гривень. «Не дивлячись на те, що з початку роботи СЕТАМ з Фондом гарантування вкладів фізосіб ми продали майна банків-банкрутів на 203 млн грн, реалізація активів неплатоспроможних банків йде не так швидко, як би нам усім хотілося», - зазначив він.
За словами Вишньова, перехід до реалізації майна за передовими стандартами, запровадження уніфікованих правил продажу майна і форматів його оплати, вдосконалення методики оцінки майна дозволять підвищити ефективність продажів і збільшити надходження від них.
Заступник міністра юстиції Сергій Шкляр зазначив, що приєднання СЕТАМ до меморандуму дозволить об'єднати зусилля передових державних підприємств для досягнення якомога більш ефективних показників реалізації активів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
У свою чергу заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов повідомив, що на балансі ФГВФО зараз перебуває активів на орієнтовну суму в 440 млрд гривень, але щомісяця вдається реалізувати майна приблизно на 20 млн гривень. Це призводить до того, що величезна кількість активів продовжує псуватися і втрачати свою вартість.
"Нам необхідно активізувати зусилля в побудові нової прозорої електронної системи продажу активів, яка базуватиметься на принципах системи ProZorro. І ми дуже раді, що СЕТАМ, який має велику клієнтську базу і досвід проведення цих торгів, приєднується до нас. Я сподіваюся, СЕТАМ буде активним і дієвим учасником цієї системи", - сказав Нефьодов.
Він також зауважив, що зараз пілотний проект нової електронної системи з продажу активів неплатоспроможних банків за єдиними прозорими стандартама на фінальних стадіях тестування, і перші реальні торги заплановані вже на середину вересня цього року.
За словами Нефьодова, для забезпечення максимальної прозорості процесу під час пілотного проекту центральну базу даних нової системи контролюватиме Transparency International Україна. Як і у випадку з ProZorro, після завершення пілотного проекту ця авторитетна антикорупційна організація передасть базу даних безкоштовно у власність держави.
«Ми дуже розраховуємо на активну співпрацю з СЕТАМ і сподіваємося, що у вересні ми зможемо побачити не тільки прозорі державні закупівлі, а й прозорі державні продажі", - резюмував заступник голови МЕРТ.
У свою чергу генеральний директор ДП СЕТАМ Віктор Вишньов зазначив, що його підприємство завжди виступало за створення єдиних, прозорих і рівних умов для всіх бажаючих придбати через відкриті електронні торги майно неплатоспроможних банків. В тому числі за надання доступу іноземним інвесторам до цих електронних торгів.
«Саме тому підприємство підтримало цю ініціативу і готове активно працювати над реалізацією поставлених цілей», - резюмував Вишньов.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?