Спочатку не планував: У Росії пояснили, чому Путін захопив Крим
Категорія
Політика
Дата публікації

Спочатку не планував: У Росії пояснили, чому Путін захопив Крим

Спочатку не планував: У Росії пояснили, чому Путін захопив Крим
Джерело:  online.ua

Президент РФ Володимир Путін

спочатку хотів влаштувати в Криму «заморожений конфлікт», на кшталт Придністров'я чи Абхазії, але ситуація склалася так, що йому потрібно було або захопити півострів, або відступити, але відмовитися від Криму він не міг - для нього це означало не помститися Україні за її відхід з-під колоніальної залежності Росії.


Про це заявив російський політолог і соціолог Михайло Тульський в інтерв'ю ONLINE.UA.


«Путін пішов на захоплення, адже в Криму це було нескладно: там було російських військ (25 тисяч) приблизно в 3-4 рази більше, ніж українських. Військова перевага - на боці РФ, а українська армія не була готова до активних і агресивних дій», - сказав він.


Також експерт додав, що Путін, «побачивши, що все вийшло в Криму, почав розкручувати Донбас, в першу чергу, шляхом жорстокої телевізійної пропаганди за війну».


«У Росії всі телеканали путінські, навіть почасти й напівнезалежний "Дождь", який курується Сурковим (помічником президента РФ Владиславом Сурковим, - ONLINE.UA), тим більше що "Дождь" на платній підписці, він недоступний звичайним жителям. Всі канали підпорядковані Кремлю - Сергію Іванову (керівник адміністрації президента Росії, - ONLINE.UA), тому на путінському ТБ Іванова або Путіна критикувати не можна, а Медведєва (прем'єр-міністра країни Дмитра Медведєва, - ONLINE.UA) - можна», - підкреслив соціолог.


За словами Тульського, «в Криму на вуличних протестах проукраїнські маси були активнішими, ніж проросійські, причому серед майданівців були не тільки кримські татари і українці, але навіть росіяни з табличками "Я - росіянин, хочу жити в Україні".


«Навіть на мітингу 26 лютого 2014 року - за день до путінського збройного захоплення - біля парламента Криму в Сімферополі проукраїнських демонстрантів було в рази більше, ніж пропутінських. І це при тому, що більшість путінських були централізовано привезені до Сімферополя на автобусах з Севастополя (тобто серед сімферопольців проукраїнських було разів у десять більше, ніж пропутінських)», - нагадав політолог.


Крім того, він додав, що «в результаті путіністи програли, були витіснені з площі біля парламенту і ні з чим на тих же автобусах повернулися до Севастополя».


«Взагалі, навіть пропутінські кримчани аж ніяк не бажали конфліктувати з Україною і на питання навіть російських журналістів: "Ви за Росію?" відповідали: "Ми - за Крим". Кримські чиновники тим більше не хотіли виступати на боці Росії, а ряд міськрад навіть приймали резолюції в підтримку України», - підкреслив експерт.


Також Тульський запевнив, що «кримчани - навіть пропутінські - не горіли бажанням не тільки на ділі (тим більше, зі зброєю в руках!), але навіть на словах - на мітингах - виступати проти України».


«Ніхто не хотів і входити в "сепаратистський уряд" типу ДНР. Настрій пропутінських кримчан і 100% пропутінських кримських чиновників був такий: якщо ви там в Кремлі чогось від нас хочете - то самі за нас все і робіть, беріть нас офіційно під своє заступництво, гарантуйте нам надходження з російського бюджету, тоді ми, може, і згодні...», - резюмував він.


Детальніше

читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: До війни з Україною Путіна підштовхнули дві людини - російський політолог

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?