Стало відомо про важливе значення України для країн колишнього "русского міра"
Категорія
Культура
Дата публікації

Стало відомо про важливе значення України для країн колишнього "русского міра"

Стало відомо про важливе значення України для країн колишнього "русского міра"
Джерело:  online.ua

Відомий мандрівник Євген Іхельзон

розповів про те, що для багатьох жителів колишніх радянських республік Центральної Азії Україна є справжньою Європою і світочем демократії.


Про це він повідомив в інтерв'ю ONLINE.UA.


«Україна - це задвірки Європи, привабливі для колишнього СРСР, як альтернатива диктатурам і деспотіям!» - підкреслив він.


Мандрівник розповів, що українці не стали повертатися до витоків, хоча деякі політичні сили їх до цього і закликали.


«У нас не відбулося повернення до витоків. Хоча є політичні сили, які закликають до цього повернення: від вишиванок, українських обрядів до шанування Бандери - ось це якраз витоки. Але цього не відбувається тому, що ми під великим впливом Європи - європейський тренд перемагає націоналістичний», - переконаний він.


Крім того, Іхельзон розповів, що в Узбекистані є три напрямки суспільного життя: російський, ісламський і націоналістичний.


«І націоналістичний там переміг - вони повернулися в дискурс минулого. І у них немає вектора, який міг би вивести їх з традиційного суспільства», - зазначив він.


Водночас президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв раніше заявляв про те, що його країна хоче вступити в Євросоюз, «вони відчували, що це їм може дати якийсь поштовх до розвитку - принаймні, інституційний, їм корисно буде побудувати інститути за європейським зразком».


«А ось Україна перебуває в цьому природно. Тому, хоча ми вважаємо, що ми відсталі, забиті, але для жителів Центральної Азії Україна - світоч демократії. Ми для них саме "Європа", - заявив він.


Крім того, мандрівник розповів, наскільки сильно змінилося життя в Центральній Азії після розвалу СРСР.


«Республіки Середньої Азії Радянського Союзу змінили життя дуже сильно, вони побачили майбутнє певним чином і повернулися до своїх культурних традицій. Вони себе повністю декомунізували, дерусифікували, і життя там зовсім інше, немає відчуття, що ми величезний час жили в одній країні взагалі. Так, в деяких країнах ще говорять російською мовою - це єдине, що залишилося», - резюмував він.


Повний текст

інтерв'ю читайте на ONLINE.UA: До появи росіян в Середній Азії їздили на слонах - мандрівник Євген Іхельзон

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?