Ми переможемо Росію, але є моменти: в США порівняли свою армію з військами Путіна
Категорія
Світ
Дата публікації

Ми переможемо Росію, але є моменти: в США порівняли свою армію з військами Путіна

Ми переможемо Росію, але є моменти: в США порівняли свою армію з військами Путіна
Джерело:  The Washington Post

Відставний генерал-майор і колишній комендант Військового коледжу армії США Роберт Скейлз в своїй статті для The Washington Post, переклад якої зробив ONLINE.UA, розповів про те, як США втратили свою перевагу в артилерії перед Росією, про те, в який спосіб РФ веде війну в Україні, і чи виграє Росія війну з американськими військовими.


У листопаді під час відвідин штаб-квартири армії США в Європі я отримав коротку інформацію про діяльність російської армії в Україні, зазначає автор статті. Зневажливим тоном молодий працівник служби розвідки зачитав подробиці липневої атаки під Зеленопіллям 2014 року, під час якої ракетний обстріл однієї російської реактивної системи залпового вогню майже знищив два українських механізованих батальйони протягом декількох хвилин.


Я не міг не уявляти, як схожий танковий батальйон США піддається подібному вогневому удару. Потім я зрозумів, що Україна стала засобом Росії для демонстрації того, що може статися, якщо ми коли-небудь вступимо в інтенсивний бій проти неї. "Ви знаєте, хлопці, - розмірковував я в той момент, - це перший раз з початку холодної війни, коли іноземні військові взяли верх над американськими бойовими засобами".


Це одкровення стало особливо тривожним, оскільки вогнева міць артилерії була центральним елементом сухопутних війн США протягом майже століття. У Нормандії німці не могли сказати нічого хорошого про якість американської бронетехніки і піхоти, але вони боялися артилерії Штатів. Німці не могли вести масований вогонь через кордон. Але американський винахід, координування вогню за "часом завдання удару по цілі", призвело до можливості завдавати тисячу ударів по одній меті одночасно. Вплив на німців був руйнівним.


Під час війни в Перській затоці найбільше іракці боялися того, що вони назвали "сталевим дощем". Цей "дощ" складався із сотень тисяч бомб, підснаряди яких були розміром з ліхтарик, заправлені в артилерійські снаряди та ракетні боєголовки. Американські радари зустрічного вогню, зістиковані з реактивними системами залпового вогню (РСЗВ), придушили хвалену артилерію Саддама Хусейна масивним одноденним артилерійським вогнем. Іракська артилерія більше ніколи не була загрозою для наших військ.


Український досвід служить смертельним аналогом того, що може трапитися з артилерією США, якщо ми будемо воювати з росіянами або російськими сурогатами. Нові російські системи тепер обходять нашу вогневу міць в три рази або навіть більше. Вони поліпшили нашу технологію "сталевого дощу" шляхом розробки нового покоління боєприпасів малого калібру, які заповнені термобаричною вибуховою речовиною. Ці боєприпаси генерують інтенсивну хвилю від вибуху газів, які значно смертельніші ніж звичайні вибухові речовини. Один залп російського термобаричного "сталевого дощу", зробленого батальйоном з одного станкового гранатомета, знищить все в межах приблизно 350 акрів (141,64 гектара).


На жаль, всі американські боєприпаси технології "сталевого дощу" - мільйони снарядів і боєголовок - були навмисно знищені останніми двома президентськими адміністраціями, принесені в жертву богам політичної коректності. Вони погодилися з тим, щоб відмовитися від всіх суббоєприпасів після того, як інші країни (у яких не було цієї технології) підписали договір про заборону такої зброї, тому що на полі бою залишається занадто багато снарядів, і вони становлять небезпеку для цивільних осіб. Росія, Китай і Ізраїль вважали, що ведуть справжні війни, і проігнорували цей договір. В результаті російські станкові установки артилерійського дивізіону, який стріляє "сталевим дощем", виробляють летальну область мінімум в п'ять разів більше, ніж батальйон РСЗВ США, що стріляє звичайними фугасними боєголовками.


Показники російської артилерії в Україні добре продемонстрували, що за останні два десятиліття росіяни технологічно нас обігнали. Стратегічні безпілотники Сполучених Штатів, які потрапляють по терористах з баз в штаті Невада, більш розвинені, ніж в Росії. Але російські тактичні безпілотні літальні апарати, які виявляють артилерію, набагато перевершують наші і в чисельності теж. У 2014 році, коли почалася битва за Дебальцеве, українцям повідомили, що цілих вісім російських тактичних безпілотників весь час літають у них над головами.


Крім того, технологія радіоелектронного придушення, продемонстрована росіянами в Україні, є найкращою в світі, набагато вище від нашої. Під час 240-денної блокади донецького аеропорту росіяни змогли глушити GPS, радіо і радіолокаційні сигнали. Їх електронні можливості перехоплювання були настільки гарні, що зв'язок українців був непридатний. Українські командири скаржилися, що протягом декількох секунд після будь-якої передачі радіосигналів як покарання слідував артилерійський вогонь.


Чи означає це, що російська армія перевершує нашу? Зовсім ні. Якби ми воювали з росіянами сьогодні, то перемогли б. У нас є півмільйона добре навчених солдатів. Дві третини з 800-тисячної армії солдат Володимира Путіна - це призовники однорічної служби, чиї бойові навички дуже сумнівні. Військово-повітряні сили Росії також не можна порівнювати з нашими. Але український досвід підказує нам, що ціна в жертвах, заплачена за таке зіткнення, буде дуже високою.


Трагічне падіння артилерії, яка колись була нашою найбільш смертоносною силою, має служити пересторогою. Це зменшення бойового потенціалу в американській європейської армії відбувається в невдалий час - коли республіканський кандидат в президенти Дональд Трамп публічно ставить під сумнів цінність захисту Європи, а адміністрація Барака Обами витрачає сотні мільярдів доларів на великі, високотехнологічні системи, оптимізовані для бою на морі в Азії. Проте, в сучасних війнах, більш прозаїчна зброя, така як стрілецька, міни і артилерія вбивають наших солдатів. Додайте до цього втрату здатності США, яка раніше пригнічувала, на полі бою, і ми можемо тільки уявити собі, наскільки смертельними можуть бути наслідки наших добрих намірів, резюмує американський військовий.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?