У повітрі пахне світовою війною: російський письменник поділився тривожним передчуттям
Категорія
Світ
Дата публікації

У повітрі пахне світовою війною: російський письменник поділився тривожним передчуттям

У повітрі пахне світовою війною: російський письменник поділився тривожним передчуттям
Джерело:  online.ua

Відомий російський письменник Дмитро Биков

заявив про те, що існує велика ймовірність початку нової глобальної світової війни - реваншу тих, хто вміє тільки забороняти і руйнувати.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на «Ехо Москви».


«Перша світова війна довго була затулена жахами другої, але останнім часом про неї стали згадувати. То відкриють до чергової річниці її початку пам'ятник козацтву, то Володимир Путін відправиться до Словенії (теж відкривати пам'ятник), то знімуть фільм про героїзм жіночого ударного батальйону. Загалом поступово Перша світова (імперіалістична, як її називали після революції) виходить з тіні», - пише Биков.


«І причина тут не тільки в тому, що Росія шукає нові і нові приводи для славних ювілеїв, а перш за все в тому, що повертається - як би це сказати? - іраціональне відчуття кінця світу. Тоді ж теж світ на рівному місці кинувся у вир самогубної, абсолютно безглуздої бійні», - вважає російський письменник.


«Можна скільки завгодно повторювати ленінські тези про «переділ сфер впливу», але Перша світова - якраз той випадок, коли економіка нічого не пояснює. Заднім числом все знаходить передумови і сенс, але настільки глобальне самознищення Європи не було передбачене ніким. А якщо врахувати, що, на думку багатьох, ніякої Другої світової не було, а була одна велика тридцятирічна війна - це масове божевілля взагалі нічим не може бути пояснено», - продовжує Биков.


«Просто досягло людство якоїсь межі, жваво рвонуло вперед і натрапило на реванш убивчої дикості, фанатичної злоби, бо за кожен прорив треба платити. І потім, прогрес - це ж не тільки автомобілі, літаки і кінематограф. Це ще й отруйні гази, і бомбардування, і танки. І коли цього накопичується багато, воно починає стріляти саме», - міркує письменник.


«Ось і зараз передчуття великих катаклізмів носяться в повітрі, тому що ривок на початку століття був, що говорити, гігантський. Бум інформації, повсюдний і доступний інтернет, новітні технології, абсолютна прозорість, тотальне шпигунство, поступова відмова від сировинної енергетики, майже досягнуте біологічне безсмертя. За ривок знову треба розплачуватися дикістю - і ось уже головні захисники цієї дикості, заборонений в Росії ІДІЛ й інші радикали, тероризують Європу», - пише Биков.


«Ось уже найпечерніший обскурантизм тріумфує у нас. Ось уже Америка - в порядку компенсації всіх своїх силіконових і космічних досягнень - готова обрати персонажа, якого сто років тому просто засміяли б», - продовжує письменник.


«У повітрі пахне першою світовою - безпричинним і нелюдським реваншем ідіотів, які вміють тільки забороняти і руйнувати. Може, звичайно, обійдеться. А може пом'якшити за рахунок того ж прогресу: віртуальні хакерські війни, гібридні війни, забійна пропаганда замість гармат. Але відчуття впізнаване, те, про яке писали всі сучасники: ніхто не хоче катастрофи, а вона засмоктує, як воронка», - пише Биков.


«І на очах тупішають розумні, і фанатиками стають помірні, і до зброї закликають мирні. Щоб людство не думало, що воно все про себе розуміє», - резюмує письменник.


Як повідомляв ONLINE.UA, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант І

гор Романенко заявив, що в разі, якщо Росія зважиться на повномасштабну війну з Україною, українцям варто очікувати ударів одразу з декількох напрямків, зокрема, з Придністров'я, Криму і Донбасу

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?