У Росії назвали чотири особливості брехні Путіна
Категорія
Світ
Дата публікації

У Росії назвали чотири особливості брехні Путіна

У Росії назвали чотири особливості брехні Путіна
Джерело:  online.ua

Президент Росії Володимир Путін

вибудував систему управління країною, в основі якої лежить пропаганда, що впроваджує в голови громадян картинку світу з «потрібними» ідеями і цінностями.


Про це в інтерв'ю ONLINE.UA заявив російський журналіст, колишній секретар Спілки журналістів РФ Ігор Яковенко.


Експерт нарахував чотири головні особливості роботи російських ЗМІ в системі "впроваджених цінностей".


«

Перша відмінність

: пропаганда - це завжди прагнення впровадити в голови громадян якусь стійку картинку світу з певною сукупністю ідей і цінностей. Якщо ми візьмемо комуністичну пропаганду, то вона стоїть на фундаменті марксизму-ленінізму. Це, нехай частково сфальсифікована, але не остання теорія, яка була ідейним фундаментом", - зазначив він.


При цьому Яковенко додав, що "слабкість радянської пропаганди була в тому, що є тексти та ідеї, які можна спростовувати, аналогічно можна спростовувати расову теорію і побудовану на ній пропаганду Геббельса".


«Путінська система ЗМІ не нав'язує свою систему цінностей, а руйнує будь-яку іншу систему цінностей, схиляє до відмови від будь-яких послідовних поглядів. При цьому вона гнучка, немов пилосос, втягує все, що завгодно. Є тільки одна константа - збереження влади Володимира Путіна», - додав він.


У той же час інші цінності можуть «мінятися або існувати паралельно: ринкові погляди і махровий сталінізм, лібералізм і оспівування кріпосного права в Росії, нацизм, популізм".


«Ця путінська медіафренія розвалює системи цінностей, логічне і наукове мислення. Тому в прайм-тайм на НТВ зараз Кашпіровський зі своїм маренням. Як можна спростувати маячню? Ніяк. Наприклад, що можна протиставити словам доктора історичних наук В'ячеслава Ніконова про якесь арійське плем'я, яке спустилося з Карпат, заселило всю російську рівнину?» - розповів він.


Другою відмінністю

, за словами журналіста, є поєднання брехні і насильства.


«Режими Сталіна і Гітлера поставили насильство в фундамент свого правління. Як говорив Солженіцин, брехня покриває насильство. У путінському режимі брехня є фундаментом, а насильство - дозована добавка. У Сталіна брехня була підпорядкована апарату насильства. У путінській Росії масових репресій немає. Імовірність репресій щодо опозиційних політиків чи журналістів є, але це носить точковий, а не масовий характер. А ось брехня - тотальна», - підкреслив Яковенко.


Крім того, він запевнив, що «інформаційні війська - головний рід військ путінського режиму, саме інформаційні війська забезпечили не тільки необхідне тло для війни з Україною, але і потік добровольців».


«

Третя відмінність

: в класичній пропаганді є двоступенева модель. Спочатку якісь ідеї передаються лідерам громадської думки, а вони потім доводять їх до основної маси населення. Ця двоступенева модель в Росії трансформована, позаяк лідерів громадської думки призначають. Такого немає в країнах ЄС, такого, в силу різних причин, немає в Україні», - додав експерт.


За словами журналіста, «лідер громадської думки в РФ - це людина, яка часто буває на передачі у Володимира Соловйова (веде ток-шоу "Поєдинок" і "Недільний вечір" на каналі "Росія-1", - ONLINE.UA) або Петра Толстого (веде програми "Політика" і "Час покаже" на "Первом канале", - ОNLINE.UA)».


«Лідерами громадської думки стають люди, які серед своїх колег - нулі. Не думаю, що письменники сприймають Олександра Проханова як письменника. Не думаю, що політологи сприймають своїм представником Сергія Маркова. Хто такий Валерій Федоров, директор ВЦВГД (Всеросійського центру вивчення громадської думки, - ONLINE.UA)? Він не соціолог. Всі вони призначаються "ломами" (лідерами громадської думки, - ONLINE.UA), подібно до того, як колись Анатолій Чубайс віддавав шматки держвласності, і різні люди ставали мільярдерами», - нагадав він.


На думку журналіста,

четвертою відмінністю

є «утримання медіа за державні гроші і відсутність ринку».


«На підтримку ЗМІ держава витрачає приблизно 1 млрд доларів щорічно. Це, по суті, ліквідовує ринок як такий. Наприклад, "Російська газета" щорічного отримує з бюджету від 3 до 4 млрд рублів. Це фантастичні суми для однієї газети», - підкреслив експерт.


Іншими «монстрами» стали "Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія" (ВГТРК - холдинг, що керує декількома каналами, сайтами і радіостанціями, - ONLINE.UA), вони отримують 22 млрд рублів з бюджету, Russia Today - близько 18 млрд рублів».


«У цій ситуації ніякого ринку газет або телебачення не може бути. Не може бути конкуренції серед журналістів. Журналістика фактично знищена. Є окремі журналісти, але єдиного поля немає», - резюмував він.


Більше

читайте на ONLINE.UA: У системи брехні Путіна є чотири відмінності від звичайної пропаганди - російський журналіст

.


Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?