В Україні впроваджують важливу послугу для власників будь-якого майна - Мін'юст
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні впроваджують важливу послугу для власників будь-якого майна - Мін'юст

В Україні впроваджують важливу послугу для власників будь-якого майна - Мін'юст
Джерело:  online.ua

З вересня в Україні планується запуск нового сервісу, завдяки якому власники нерухомості або бізнесу зможуть миттєво за допомогою СМС отримувати інформацію про будь-які реєстраційні дії, здійснені стосовно їхнього майна.
Про це сьогодні на прес-конференції повідомила перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Мін'юсту.
«Для кожного власника дуже важливо знати, що відбувається з його майном. Багато власників переглядають реєстр щодня, щоб переконатися, що з майном все в порядку. Тому з вересня запускаємо нову послугу СМС-інформування про будь-які зміни в реєстрі, що стосуються бізнесу або майна», - зауважила перший заступник міністра юстиції.
Вона підкреслила: новий сервіс дозволить власникам оперативно відреагувати на зміни в реєстрі, проведені без їх відома, одразу звернутися до правоохоронних органів і комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації для скасування неправомірних рішень.
«Цей сервіс є вимогою сьогоднішнього дня. Він потрібен як бізнесу, так і пересічним громадянам. Нам важливо, щоб кожен громадянин був спокійний за свою власність, адже приватна власність - це одна з основ будь-якої держави", - також зазначила Севостьянова.
За її словами, наразі вже розроблено і завершується тестування відповідного програмного забезпечення, щоб у вересні сервіс був повністю готовий до впровадження.
Заступник міністра юстиції Павло Мороз, в свою чергу, зазначив, що впровадження нового сервісу дозволить зробити ще більш ефективною роботу Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації.
«Під час проведення реформи був створений унікальний орган - Комісія з розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Комісія впродовж 1-2 тижнів за наявності порушень з боку державного реєстратора скасовує реєстраційні дії і відновлює право власності за особою, постраждалою від рейдерського захоплення. За такий короткий проміжок часу рейдери не можуть завершити процес захоплення", - заявив заступник міністра юстиції.
Він також поінформував про низку ініціатив Міністерства юстиції, які повинні покласти край спробам рейдерських захоплень бізнесу та майна.
«Перша серед цих змін стосується повернення свідоцтва про право власності на об'єкт нерухомості. В добровільному порядку власник майна зможе звернутися до державного реєстратора і отримати на паперовому бланку свідоцтво про право власності. У реєстрі паралельно буде зроблено позначку і внесений номер свідоцтва. Наступна реєстраційна дія без подання цього свідоцтва до реєстратора буде неможлива", - підкреслив він.
Друга новація - часткове звуження принципу екстериторіальності при реєстрації. Зокрема, під час реєстрації нерухомості нотаріуси, так само як і інші реєстратори, проводитимуть реєстраційні дії в межах області, де розташоване таке майно. Також в межах області буде звужене право реєстраторів проводити зміни керівника або учасників компанії. Водночас реєстрацію бізнесу можна буде, як і зараз, провести в будь-якому куточку країни.
Крім того, вже зареєстрований в парламенті законопроект, згідно з яким зміна керівника або учасників компанії, або ж продаж частки підприємства, повинна бути нотаріально посвідчена.
Наступна важлива зміна - ускладнення процесу відкриття нового розділу в реєстрі нерухомості, щоб нечисті на руку реєстратори не могли вже зареєстроване майно реєструвати під іншим власником, відкривши нову главу в реєстрі. Паралельно буде посилено кримінальну відповідальність.
«Як тільки кримінальна відповідальність за рейдерство буде посилена, як тільки будуть перші приклади ув'язнення рейдерів, я переконаний, що це явище зведеться нанівець», - зазначив Павло Мороз.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?