Помер один із найзнаменитіших скульпторів світу
Категорія
Світ
Дата публікації

Помер один із найзнаменитіших скульпторів світу

Помер один із найзнаменитіших скульпторів світу
Джерело:  online.ua

У Нью-Йорку у віці 91 року помер російський і американський скульптор Ернст Неізвєстний.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook друга загиблого Олега Сулькіна.
"Помер Ернст Неізвєстний. Я поки нічого не можу сказати, сльози підступають. Приголомшений. Пригнічений. Це величезна втрата - для російської культури, для всіх, хто знав цю незвичайну людину. Анечко, тримайся. Ти повинна бути сильною", - написав Сулькін.
Скульптурні композиції Неізвєстного, що виражають його експресію і потужну пластику, часто складалися з частин людського тіла. Він вважав за краще створювати скульптури в бронзі, але його монументальні скульптури створювалися з бетону. Найбільш відомі монументальні твори Неізвєстного об'єднані в цикл, над яким Неізвєстний працював з 1956 року.
У 1962 році на знаменитій виставці авангардистів тодішній радянський генсек Микита Хрущов дав зневажливе визначення роботам Неізвєстного і назвав їх "дегенеративними". Проте після його відставки і смерті Неізвєстний, на прохання родичів Хрущова, створив надгробний пам'ятник колишньому першому секретарю ЦК КПРС на Новодівичому кладовищі.
В кінці Другої світової війни Ернст Неізвєстний був важко поранений, причому його помилково вважали загиблим і за проявлений героїзм "посмертно" нагородили орденом Червоної Зірки. У 1955 році Неізвєстний став членом секції скульпторів Московського відділення Спілки художників СРСР та до 1976 року займався художньою діяльністю в Радянському Союзі.
У 1976 році Неізвєстний емігрував з СРСР, спочатку відправився до Швейцарії, а в 1977 році, - в США. В останні роки перед від'їздом за Неізвєстним велося відкрите стеження. Йому наполегливо пропонували залишитися в СРСР, довго не давали дозволу на виїзд. За словами скульптора, незадовго до еміграції влада СРСР попросила його зробити бюст Брежнєва в обмін на повернення престижних замовлень, але він відмовився. Останньою роботою Неізвєстного в Радянському Союзі став барельєф на будинку архіву ЦК компартії Туркменії в Ашхабаді.
У 1980-х роках Неізвєстний багато разів виставлявся в галереї Магна (Magna Gallery) в Сан-Франциско (США). Його виставки мали великий успіх. На замовлення Галереї Магна в кінці 1980-х Невідомий створив цикл «Man through the Wall», який був присвячений краху комунізму. У ці ж роки Неізвєстний читав лекції в університетах Орегона в місті Юджин і Берклі в Каліфорнії.
У 1996 році Неізвєстний закінчив свій монументальний (заввишки в 15 метрів) твір «Маска скорботи», присвячений жертвам репресій в Радянському Союзі. Ця скульптура встановлена ​​в Магадані.
В останні роки Неізвєстний проживав в Нью-Йорку і працював в Колумбійському університеті. Часто відвідував Москву, де святкував свій 80-річний ювілей.
Як повідомляв ONLINE.UA, 24 липня у віці 75 років помер відомий український історик, доктор філософії та історії Орест Субтельний.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?