Путін придумав привід і нове місце для війни з Україною: тривожний прогноз із Заходу
Категорія
Події
Дата публікації

Путін придумав привід і нове місце для війни з Україною: тривожний прогноз із Заходу

Путін придумав привід і нове місце для війни з Україною: тривожний прогноз із Заходу
Джерело:  Atlantic Council

Спостерігачі дуже боялися, що президент Росії Володимир Путін в серпні цього року може почати невелику регіональну війну. Росія пересунула свої вибори в Державну Думу на 18 вересня, і хоча тільки прихильникам Путіна дозволено вигравати, у нього є схильність до "маленьких і переможних воєн" для мобілізації своїх людей.
Старший науковий співробітник Атлантичної ради Андерс Ослунд у статті для сайту Atlantic Council, переклад якої зробив ONLINE.UA, розповів про те, чому 

звинувачення ФСБ і російського президента в спробі організації "терактів в Криму" "українськими спецслужбами" схожі на підготовку до активних бойових дій, провів паралелі з попередніми війнами РФ і назвав регіон, в якому вона може розв'язати нову.


У 1999 році початок другої війни в Чечні передував приходу Володимира Путіна на пост президента. У серпні 2008 року Росія напала на Грузію. У лютому 2014 року Росія почала анексію Криму, і цей крок знайшов популярність в країні. Участь РФ в сирійській війні було названо успіхом. За останні два роки економіка Росії перебуває в стані рецесії, що дає Путіну все більше підстав для мобілізації своїх співвітчизників навколо маленької війни.


Серпень - найкращий час для військових дій Москви, тому що ті, хто приймає рішення на Заході, пішли у відпустку. Будівництво Берлінської стіни було розпочато в серпні 1961 року, вторгнення в Чехословаччину відбулося в серпні 1968 року, в серпні 1991 року стався переворот в Москві.


Паралелі з серпневою російсько-грузинською війною 2008 року вражаючі. Цей конфлікт почався одночасно з початком Олімпійських ігор в Пекіні. Завершувався термін повноважень президента Сполучених Штатів, і в країні йшла виборча кампанія. Росія готувалася до великомасштабних військових навчань під назвою "Кавказ-2008" на Північному Кавказі. Кремль звинуватив Грузію в неправдоподібному нападі.


Читайте також:

Кримське загострення: що задумав Путін


Війна в серпні здавалася цілком імовірною через внутрішні причини, але де? Минулого тижня стало ясно, що мішенню стане Україна. На вихідних були зареєстровані великі пересування російських військ із сотнями танків і важкої артилерії на Донбасі і в Криму. Вони були частиною великих російських військових навчань під назвою "Кавказ-2016".


6 серпня російська маріонетка,

ватажок "Луганської Народної Республіки" Ігор Плотницький був важко поранений

(так в оригіналі, відзначимо, що, за словами бойовиків, травми їх ватажка не дуже серйозні, - ред.) в результаті вибуху бомби в його автомобілі на території окупованого Росією Луганська . Українська розвідка звинуватила у трагедії тих, хто веде внутрішню боротьбу за владу в Луганську, в той час як Росія звинуватила українську розвідку.


Протягом 6-7 серпня російські війська зосередилися в північному Криму. Були створені блокпости і закриті три контрольно-пропускні пункти, що з'єднують регіон з рештою України. З'явилися неясні російські повідомлення зі скаргами на "українські вторгнення". Президент України Петро Порошенко закликав українські війська до стану підвищеної готовності.


Потім Путін зосередився на дипломатії. 8 серпня він провів у Москві зустріч лише з половиною з дванадцяти постійних членів його Ради Безпеки, викликаючи припущення про її крайню необхідність. Одразу ж після цього Путін вирушив до Баку, де зустрівся з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим і президентом Ірану Хасаном Рухані. 9 серпня в Санкт-Петербурзі він прийняв президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана.


10 серпня Федеральна служба безпеки і Путін зробили гучні заяви. ФСБ, спадкоємиця КДБ, опублікувала на своєму сайті заяву, в якій стверджує, що запобігла "терактам", підготовленим спецслужбами України на ключових об'єктах інфраструктури в Криму. Ймовірна мета акції полягала в "дестабілізації суспільно-політичної ситуації під час федеральних і регіональних виборів".


Згідно з повідомленням, 6-7 серпня була виявлена ​​група "терористів", і один співробітник ФСБ загинув в перестрілці. Кілька українських і російських громадян були затримані з двадцятьма саморобними бомбами. У ніч на 8 серпня (за версією російської пропаганд, - ред.) спецназ Міністерства оборони України разом із "терористичними групами" здійснили ще дві спроби прорватися. В результаті інтенсивної перестрілки загинув один російський солдат.


До сих пір Росія не надала жодних доказів, і ця частина Криму була закрита для відвідувачів. Українські експерти припускають, що проблемою росіян, можливо, були дезертири.


Офіційна заява послідувала за офіційно спланованими "витоками" з правоохоронних органів в державних ЗМІ РФ. Одне видання стверджувало, що "диверсанти" нібито збиралися підірвати великий завод "Кримський титан"; інше натякнуло, що вони мали намір підірвати вагон з кримськими "лідерами" по дорозі з Сімферополя до Ялти.


Очевидно пильні і підготовлені, всі силові інститути України в досить різких висловлюваннях миттєво спростували свою причетність до названих подій. Вони заявили, що нічого не сталося, і що ця заява ФСБ була спробою виправдати агресію російських військових на тимчасово окупованій території. Секретар ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов назвав заяву "істеричною і брехливою" і додав, що "провокаційні марення ФСБ є елементом гібридної війни, яку веде Росія проти нашої країни".


Страшнішою була безкомпромісна заява Путіна про те, що "Україна обирає терор", і що Київ намагається спровокувати конфлікт з Москвою. Він додав, що це "дуже тривожна інформація, справді, наші спецслужби запобігли проникненню на територію Криму диверсійно-розвідувальної групи Міністерства оборони України. І, звичайно, в цих умовах зустрічатися в нормандському форматі - безглуздо". Нормандська група, яка здійснює нагляд за мінським процесом, повинна була зібратися на майбутній зустрічі G20 в Китаї 4-5 вересня.


Путін продовжив: "Ми, звичайно, зробимо все для того, щоб забезпечити безпеку об'єктів інфраструктури, громадян, вживемо додаткових заходів щодо забезпечення безпеки, причому це будуть серйозні додаткові заходи: технічні і не тільки".


Петро Порошенко відповів, що Путін "придумав теракти"

, щоб пригрозити Україні. Саме Росія, сказав він, щедро фінансує тероризм в Україні.


Здається, Путін обрав час і місце. Він зробив необхідне дипломатичне маневрування. Його військові прибули на місця. Він сфабрикував казус беллі (формальний привід для оголошення війни, - ред.), який нагадує Гляйвіцький інцидент в 1939 році, що передував нападу гітлерівської Німеччини на Польщу.


Беручи до уваги місце розташування російських військ, Кремль, можливо, хоче захопити давно обговорюваний "коридор" з Маріуполя до Криму після того, як він не зміг побудувати міст через Керченську протоку, робить висновок автор статті (відзначимо, що українські військові експерти з 2014 року спростовували можливість формування такого коридору, позаяк навіть взяття Маріуполя принесе російським військам величезні втрати. Разом з тим, із загостренням в Криму знову виникло питання про таку загрозу, - ред.).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?