У Мін'юсті розповіли про важливий інструмент боротьби з рейдерами
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Мін'юсті розповіли про важливий інструмент боротьби з рейдерами

У Мін'юсті розповіли про важливий інструмент боротьби з рейдерами
Джерело:  online.ua

Завдяки роботі Комісії з розгляду скарг на дії реєстраторів при Міністерстві юстиції з’явився ефективний інструмент оперативного повернення майна, яке було відібрано рейдерами у законних власників. Про це сьогодні під час зустрічі з представниками ОСББ, майно якого було відчужене через рейдерське захоплення, повідомила перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова.
«Це один з об’єктів, який був врятований від рейдерів за допомогою комісії при Міністерстві юстиції. Наочно бачачи такі об’єкти і спілкуючись з людьми, які постраждали від рейдерських захоплень, можна говорити про те, як нині проходить боротьба з рейдерством і чи є вона результативною. Комісія займається адміністративними оскарженнями щодо питань порушення реєстраторами законодавства під час прийняття рішення. Сьогодні ми бачимо, що це дуже ефективний механізм», - зазначила перший заступник Міністра юстиції.
За її словами, раніше на судову тяганину могло піти кілька років. Внаслідок цього захоплене рейдерами майно встигали кілька разів перепродати, тож повернути його законним власникам було вкрай складно. Нині рішення приймаються дуже швидко, що викликає невдоволення з боку рейдерів, які намагаються здійснювати тиск на роботу комісії, щоб примусити її членів приймати «потрібні» рейдерам рішення.
«Сьогодні, коли комісія може протягом 2-3 тижнів оперативно прийняти рішення і повернути вкрадене, перепродати майно дуже складно. Це обурює рейдерів, які намагаються протистояти роботі комісії. Нас це не зупинить і ми не дамо змоги рейдерству процвітати», - заявила Наталія Севостьянова.
Заступник Міністра юстиції Павло Мороз у свою чергу наголосив, що комісія розглядає не лише справи великих компаній, які стають жертвами рейдерів, а й звичайних громадян, які так само мають право звернутися до Мін’юсту та поновити справедливість.
«Цей випадок є прикладом того, що комісія розглядає не лише гучні справи, які стосуються великого бізнесу, а й справи, в яких порушені права наших громадян. Ми залучаємо до процесу також правоохоронні органи. Якщо відбувається захоплення, першим органом, до якого слід звернутися, є Національна поліція. Адже будь яке рейдерське захоплення – це кримінальний злочин, і осіб, які здійснили цей злочин, необхідно притягнути до відповідальності», - зауважив він.
За його словами, представники ОСББ «Затишна оселя» звернулися до комісії зі скаргою на реєстраційні дії, згідно з якими технічні приміщення будинку було поділено на окремі об’єкти і зареєстровано за кількома юридичними особами.
«Після вивчення документів комісія знайшла низку порушень в діях нотаріуса. Перше порушення – не була отримана згода від учасників ОСББ. Друге – не було подано документів, які підтверджували зареєстроване речове право первинне право на майно. За цих підстав реєстраційні дії було скасовано, а доступ нотаріуса до реєстрів, який порушив закон, було заблоковано», - поінформував присутніх Павло Мороз.
Член правління ОСББ «Затишна оселя» Юлія Конюк подякувала Міністерству юстиції за зміни до законодавства, які дали можливість звернутися і швидко повернути незаконно відчужені приміщення.
«Це є прикладом того, як Міністерство юстиції захищає своїх громадян і повертає приміщення у власність мешканців будинку. Тут розташовані комунікації будинку, до яких співвласники і обслуговуючі організації не змогли б отримати доступу після перепродажу», - зазначила вона.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?