Довкола запуску електронних декларацій в Україні вибухнув грандіозний скандал
Категорія
Політика
Дата публікації

Довкола запуску електронних декларацій в Україні вибухнув грандіозний скандал

Довкола запуску електронних декларацій в Україні вибухнув грандіозний скандал

В Україні набирає обертів скандал довкола запуску  системи електронних декларацій  — держслужбовці заявляють про необхідність перевірки захищеності та надійності системи, попри попередження Євросоюзу та МВФ.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Европейскую правду.

Так, керівник Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Леонід Євдоченко запевнив, що для видачі повноцінного атестату безпеки системи електронного декларування необхідно два місяці.

"Для експертизи такої системи необхідно два місяці, а ми працювали дві доби. Тому навіть якщо знайдені вразливості будуть вирішені, то говорити про готовність системи буде неможливо", - заявив він.

У той же час голова Держспецзв'язку оголосив про готовність співпраці із розробниками програми для виправлення помилок.


При тому Євдоченко не став говорити про нові терміни проведення атестації.

У свою чергу, розробники програмного комплексу і члени Національної агенції з питань запобігання коррупції (НАЗК) заявили, що їм не повідомили про зміст претензій Держспецзв'язку.

Тим часом, голова НАЗК Наталя Корчак пообіцяла, що початок електронного декларування не відбудеться доти, поки не буде отримано сетрифікат захисту інформації.


"Якщо не буде атестату відповідності, інтерфейс подачі декларацій не буде активовано", — запевнила вона.

Також Корчак визнала, що наразі діє рішення НАЗК щодо безумовного запуску системи 15 серпня, і у той же час не розповіла, яким чином буде вирішуватись це протиріччя.


Тим часом, міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що запуск системи електронного декларування без необхідного атестату з захисту інформації може створити проблеми у відносинах із західними партнерами.

За його словами, запуск неповноцінної системи може вплинути на  рішення про виділення траншу МВФ, попри те, що формально Київ не брав на себе зобов'язання про те, у якому режимі працюватиме система.

"У тексті меморандума це не передбачено, але питання буде розглядатися радою директорів. І якщо запрацює система , яка має недоліки, це створить проблеми", — визнав Данилюк.

Також міністр закликав Держспецзв'язку знайти можливість для атестації системи до 15 серпня включно.


Зазначимо, що раніше Держспецзв'язку повідомила про відмову у сертифікації комплексу збору та обробки електронних декларацій.


Нагадаємо також, що президент України Петро Порошенко опублікував відкрите звернення до "усіх, від кого залежить своєчасний старт електронного декларування", і виключив можливість переносу запуску системи.

Варто додати, що початок повноцінної роботи НАЗК і введення системи електронного декларування  є головною перепоною для введення безвізового режиму між Україною та Євросоюзом.

Раніше в ЄС виступили із офіційною заявою про те, що Київ має забезпечити повноцінний запуск електронного декларування 15 серпня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?