В Україні зробили важливу заяву щодо Донбасу і кордону з Росією
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні зробили важливу заяву щодо Донбасу і кордону з Росією

В Україні зробили важливу заяву щодо Донбасу і кордону з Росією
Джерело:  interfax.com.ua

ОБСЄ спільно з Держприкордонслужбою розробили покроковий план повернення контролю над українсько-російським кордоном у разі виконання  Мінських угод.


Про це заявив глава прикордонного відомства України Віктор Назаренко, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Інтерфакс-Україна".


"Такий план дійсно є. Ми не приховуємо, що він існує. Адже це наша мета - повернути контроль над кордоном. Україна сьогодні не контролює 409,3 км держкордону", - сказав Назаренко.


За його словами, ідея про створення такого плану належить президенту України Петру Порошенко. Він припустив, що існує можливість залучити поліцейську місію ОБСЄ і поетапно, на підставі Мінських угод, вийти на контроль тієї ділянки кордону з РФ, яка зараз не контролюється.


"На першому етапі мова йде про забезпечення контролю силами збройної поліцейської місії ОБСЄ, створення демілітаризованої зони вздовж кордону, в якій би знаходилися тільки представники ОБСЄ і ті, хто виконує ці завдання, встановлення і використання сучасних технічних засобів, починаючи від відеоспостереження і закінчуючи використанням безпілотників", - пояснив глава Держприкордонслужби.


Крім іншого, йдеться про визначення місць перетину кордону, забезпечення відповідного рівня громадського порядку в тих регіонах і після цього - про перехід на новий етап з поступовою передачею цієї ділянки держкордону під контроль України.


"Такий варіант є, і він цілком реальний. Якщо буде воля в першу чергу з боку Росії, то Україна готова разом з місією ОБСЄ відновити контроль над кордоном. Це дасть можливість мінімізувати те, що зараз там відбувається, - ввезення зброї і боєприпасів", - підкреслив Назаренко.


Також він зазначив, що є надія, що мінський процес вже в цьому році дозволить істотно наблизитися до питання відновлення територіальної цілісності України.


Як повідомляв ONLINE.UA, в мережі з'явилися чергові докази  використання бойовиками забороненої Мінськими угодами зброї в зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?