Всесвітній банк поскаржився на Україну і назвав її глобальну проблему
Категорія
Економіка
Дата публікації

Всесвітній банк поскаржився на Україну і назвав її глобальну проблему

Всесвітній банк поскаржився на Україну і назвав її глобальну проблему

Старший менеджер портфеля проектів  Світового банку  (СБ) в Україні Клавдія Максименко зазначила, що глобальною проблемою України, з якою стикаються всі основні кредитори, є нездатність освоїти надані кошти.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Дзеркало тижня".


"На донорських зустрічах ми бачимо, що з цими ж проблемами стикаються і Європейський банк реконструкції і розвитку, і Європейський інвестиційний банк, і KfW. Досвід реалізації аналогічних проектів в інших країнах показує, що їх можна реалізувати і в Україні, але практика, на жаль, переконує в зворотному", - розповіла Максименко.


Вона зазначила, що ці проблеми частково пов'язані з тим, що українська бюрократична система дуже зарегульована і замкнута в собі, все до найменших кроків описано в законодавстві, а будь-яке внесення в нього змін - тривалий і трудомісткий процес. "Гнучкість у прийнятті рішень владою відсутня, а переговори, як правило, закінчуються переконанням народних депутатів в тому, що необхідні зміни не вплинуть на їх бізнес-інтереси", - підкреслила старший менеджер портфеля проектів СБ в Україні.


"Іноді у мене складається таке сумне враження, що проекти Світового банку в Україні найбільше потрібні Світовому банку. Але ж ми на них фактично не заробляємо, інвестиції в Україну не є джерелом наших доходів. Більш того, якщо проект не був реалізований або був реалізований не в повній мірі, для нас це скоріше збиток, адже ми витрачаємо на підготовку проектів власні кошти, які Україна не повинна нам повертати. Ці послуги в вартість позики не входять, і команда, яка витрачає сили на розробку якогось нереалізованого або неефективного проекту, могла б ті ж зусилля направити на вирішення інших, не менш актуальних, завдань", - додала Максименко.


Як повідомляв ONLINE.UA, раніше польський реформатор  Лешек Бальцерович висловив упевненість, що в найближчому майбутньому українцям варто чекати економічного зростання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?