Проблеми з електронним декларуванням: з'явилася нова гучна критика
Категорія
Політика
Дата публікації

Проблеми з електронним декларуванням: з'явилася нова гучна критика

Проблеми з електронним декларуванням: з'явилася нова гучна критика
Джерело:  online.ua

Рішення Національного агентства з питань запобігання корупції про запуск системи електронних декларацій без сертифікації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України  фактично є дозволом на приховування реальних доходів чиновників, заявив старший аналітик «Transparency International Україна» Олександр Калитенко.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « Громадське ТБ ».


«Якщо Корчак (Наталія Корчак, голова НАЗК - Ред.) запустить систему без атестата відповідності - це буде означати, що ніхто не буде притягнутий до відповідальності і ніхто не сяде на 2 роки до в'язниці, подавши декларацію в цю систему», - сказав Калитенко .


За його словами, необхідно запустити систему виключно після сертифікації, оскільки законодавство зобов'язує держслужбовців подавати декларацію тільки один раз.


«Першими інформацію внесуть ті, хто хотів би приховати стан, і, власне, повторну подачу, коли буде атестат відповідності, ми не зможемо від них вимагати, тому що вони вже виконали вимоги законодавства: один раз подали декларацію за такою системою», - упевнений експерт .


Він також нагадав, що раніше президент України Петро Порошенко двічі запевняв, що система запрацює в повному обсязі 15 серпня.


«Якщо не відбудеться запуску прозорої системи декларування - весь світ побачить, що він (Порошенко - Ред.) не має щирих намірів боротьби з корупцією і покриває корупціонерів», - вважає Калитенко.


У той же час депутат Сергій Лещенко у своєму Facebook стверджує, що недобросовісний запуск системи електронного декларування може привести до провалу проекту щодо лібералізації візового режиму України з Європейським Союзом і навіть до втрати чергового траншу кредитної фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду.


«Спогади дозволяють скласти цілісну картину реальності. Пам'ятайте одне з перших згвалтувань в цьому парламенті? Тоді, проломивши через коліно, секретар РНБО був наділений невластивими повноваженнями. Зокрема, Турчинову (Алекснадру Турчинову, секретарю РНБО - Ред.) дали координацію боротьби з корупцією», - написав Лещенко.


«Через півтора роки карти відкриваються. Саме Турчинов стоїть за зривом електронного декларування. Це означає скасування безвізового режиму з Євросоюзом і блокування допомоги МВФ. Це ляпас усій країні від корумпованої верхівки, яка наживається на політиці з середини 1990-х», - вважає Лещенко.


«Але я вважаю, що все це не може відбуватися без благословення президента Порошенка ... Тому президент Порошенко несе солідарну відповідальність за те, що боротьба з корупцією перетворюється на фікцію, а синдром "кругової поруки" корупціонерів перекриває навіть гіпотетичні шанси для країни на краще життя» , - написав народний депутат.


Як повідомляв ONLINE.UA, початок повноцінної роботи НАЗК і введення системи електронного декларування є ключовою перешкодою для введення безвізового режиму між Україною і Євросоюзом.


В Євросоюзі також виступили з офіційною заявою про те, що Київ повинен забезпечити повноцінний запуск електронного декларування 15 серпня.


Раніше стало відомо, що  запуск системи електронного декларування, обіцяний Україною 15 серпня, відкладається через проблеми із забезпеченням комп'ютерної безпеки цієї комп'ютерної системи.


При цьому в Національному агентстві з питань запобігання корупції прийнято рішення про офіційний початок роботи 15 серпня без сертифіката Держспецзв'язку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?