Кримська криза: прикордонники зробили важливу заяву і назвали провокаторів
Категорія
Політика
Дата публікації

Кримська криза: прикордонники зробили важливу заяву і назвали провокаторів

Кримська криза: прикордонники зробили важливу заяву і назвали провокаторів
Джерело:  online.ua

В анексованому Криму  можна спостерігати черговий прояв гібридної війни з боку Росії проти України не тільки як держави, а й конкретно проти громадян України, заявив голова Державної прикордонної служби України Віктор Назаренко.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інтерв'ю Назаренко "5 каналу".


За словами глави ДПСУ, кордон з Кримом - це не державний кордон, а адміністративний кордон, так як Крим є тимчасово окупованою територією, і перетинають його тільки громадяни України. Іноземці можуть перетинати кордон тільки з дозволу, який вони можуть отримати на материковій частині України.


Назаренко також розповів про те, які дії в даний час здійснює РФ в окупованому Криму.


"Зараз значно посилено охорону з боку правоохоронців РФ, активно використовуються вертольоти - близько 20 машин, 8 безпілотників, при цьому 6 з 8 - з зальтом на територію, яку ми контролюємо, від 700 м до 20 км», - розповів Назаренко.


«Значне посилення режимних заходів, виставлення додаткових блокпостів, активні дії національної гвардії, активні дії прикордонників, використання спеціальних засобів спостереження у вигляді повітряної кулі, які вони використовували, щоб спостерігати за нами. Катери на повітряній подушці значно активізувалися. Але це все дії правоохоронців, не військових. Що стосується військових, то, за нашою інформацією, вони готуються до навчань "Кавказ 2016", які повинні початися десь 16 серпня", - продовжив Назаренко.


Відповідаючи на запитання ведучої, чи збивають українські прикордонники російські БПЛА над територією материкової України, Назаренко відповів: "На адмінкордоні з Кримом не проводиться антитерористична операція, тому ... за законом впливати на БПЛА на контрольованій території мають право тільки ЗСУ. Що стосується БПЛА, вони маленькі ... і тут потрібна особлива компетенція, щоб приймати по ним заходи. Ми фіксуємо, передаємо, вони (ЗСУ - Ред.) приймають рішення і здійснюють відповідні заходи".


Глава ДПСУ також повідомив, що на сьогоднішній день три пропускні пункти на адмінграніце з Кримом працюють практично в штатному режимі.


"Якщо говорити про тенденції останніх днів, то сьогодні, наприклад (15 серпня - Ред.), за добу зменшення пасажиропотоку практично до 15-17%. Люди в основному повертаються на материкову частину", - заявив Назаренко.


Він також повідомив, що всім, хто виїжджає з Криму, варто дуже уважно стежити за собою в період спілкування з так званими правоохоронцями РФ.


"Ставляться питання, розкриваються персональні дані, перевіряються мобільні телефони, перевіряються ноутбуки, речі, ставляться провокаційні питання, працює дуже хороша відома нам система КДБ СРСР", - повідомив Назаренко.


Він також підкреслив: "Ми готові наших громадян прийняти якомога швидше, і на в'їзді ми збільшили кількість нарядів прикордонників".


Як повідомляв ONLINE.UA,  раніше глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія має в своєму розпорядженні "неспростовні" докази причетності української розвідки до "диверсії і організації терактів" в окупованому Криму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?