Скандал у Харкові: у McDonald's відмовилися говорити українською
Категорія
Україна
Дата публікації

Скандал у Харкові: у McDonald's відмовилися говорити українською

Скандал у Харкові: у McDonald's відмовилися говорити українською
Джерело:  online.ua

У Харкові в одному з фаст-фудів мережі McDonald's на проспекті Науки співробітники відмовилися обслужити волонтера Марину Хаперську українською мовою.
Про це ONLINE.UA повідомила сама волонтер.
За словами Хаперської, вона заїхала в McDonald's випити кави, співробітник, якому вона робила замовлення, говорив з нею російською мовою. Після зауваження дівчини з приводу того, що вона хотіла б, щоб з нею говорили українською, працівник фастфуду продовжив говорити по-російськи.
Після цього Хаперська направила скаргу, в якій просила керівництво фастфуду дати оцінку діям свого працівника.
У відповідь волонтеру прийшов лист, в якому йдеться: "Наші співробітники завжди намагаються спілкуватися з відвідувачами тією мовою, якою останні звертаються до них. Однак Конституцією України передбачено, що не може бути привілеїв чи обмежень за мовними або іншими ознаками. Таким чином ми в рівній мірі толерантно ставимося до мовних уподобань наших відвідувачів і працівників".



При цьому керівництво фастфуду не вибачилося перед відвідувачем і не пообіцяло покарати свого співробітника, який відмовився розмовляти українською мовою.


Хаперська оприлюднила фотокопію листа, який їй надіслали з фастфуду, і написала на своїй сторінці в соцмережі: "McDonald's, прошу пояснити, українофобська позиція, викладена в листі, є офіційною позицією вашої компанії чи це окрема думка керівництва і колективу цього закладу харчування? Працівники відмовляються обслуговувати українською мовою відвідувачів, ігноруючи статтю 10 Конституції України та статті 4 закону України "Про захист прав споживачів", згідно з яким громадяни мають право на отримання доступної інформації. В моєму випадку доступна інформація може бути тільки державною мовою, тому як мовами нацменшин я володію погано".


"Зате ваші колеги апелюють до статті 24 Конституції України, хоча самі статтю порушують, обмежуючи мене в моїх правах за мовним принципом. Навіть в листі написали, що намагаються говорити, а намагатися і виконувати - це різні речі, поведінка працівників цього закладу тому приклад" , - додала вона.


Волонтер також підкреслила, що менеджер закладу сказала їй, мовляв, в цьому фастфуді працює багато білорусів, які не зобов'язані знати українську мову.


"Як ваші працівники розмовляють удома і між собою, мене не хвилює, я хочу, щоб, коли я в своїй державі звертаюся державною мовою, ваші працівники не перепитували, не морщили ніс і не вдавали, що не розуміють. Менеджер цього закладу сказала, що у них працює багато білорусів і вони не зобов'язані знати українську мову. Страшно уявити обслуговування і спілкування в ваших закладах, коли ви візьмете на роботу китайців, до їх рідної мови, очевидно, теж толеруватимуть", - написала Хаперська.


Крім того, вона звернула увагу на те, що в листі з головного офісу "Макдональдса" керівництво переплутало її по-батькові.


"І наостанок, по-батькові я Віталіївна. Якщо неповага до громадян є, то вона проявляється у всьому", - резюмувала вона.


Користувачі соцмережі в коментарях до посту Хаперської обурилися українофобською позицією працівників фастфуду і закликали бойкотувати заклади мережі.




Також дівчині порадили позиватися до закладу.





Відзначимо, що Марина Хаперська на волонтерських засадах готує сухі гарячі страви для бійців АТО і передає їх на передову.


Раніше в мережі з'явилася інформація, що

в Донецьку у "віджатому" бойовиками ДНР "Макдональдсі" друкують чеки, в яких вживаються українські слова


Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?