Кримський активіст розповів про гостросюжетну втечу в Україну: з'явилися відео
Категорія
Події
Дата публікації

Кримський активіст розповів про гостросюжетну втечу в Україну: з'явилися відео

Кримський активіст розповів про гостросюжетну втечу в Україну: з'явилися відео

Кримський активіст Юрій Ільченко в деталях змалював, як втік з-під домашнього арешту в окупованому Росією Севастополі після утримання в СІЗО, що тривало 11 місяців.
Історію Ільченка розповіли активісти "Крим SOS" Алім Алієв і Софія Сеник, в організацію яких він звернувся після втечі, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на статтю для "Української правди".
Активіст пояснив, що його заарештували за звинуваченням у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі і екстремістської діяльності, і він був у СІЗО з 2 липня 2015 року по 2 червня 2016 року. На його думку, причиною стала незгода з окупацією Криму Росією і активна проукраїнська позиція.
Він докладно розповів про тортури і знущання, які він відчував під час перебування в СІЗО як з боку тюремників, так і з боку інших ув'язнених. Крім того, за його словами, слідчі обіцяли йому 10-20 років ув'язнення.
За словами Ільченка, рішення судді відпустити його під домашній арешт було несподіваним. 2 червня його відвезли з СІЗО додому, де встановили камери і пост спостереження, а також закріпили на нозі браслет стеження. При цьому, російські поліцейські говорили йому, що він в будь-який момент може бути знову заарештований.
Ільченко почав втечу в ніч на 11 червня. "Вийшов з квартири, надівши куртку батька і взявши мамину паличку, тому що мама кульгає. Коли я минув камери відеоспостереження, то скинув з себе батьківську куртку, викинувши в кущі паличку і зрізав браслет ножами, які я прихопив удома. Автостопом доїхав до Бахчисарая. Я викликав з чужого телефону таксі, яке довезло мене до сімферопольського автовокзалу. Наступною машиною я доїхав до Армянська", - розповів він.
За словами активіста, на адміністративному кордоні стояла стіна з майже непрохідними заростями. Також він додав, що знав з телебачення про міни і розтяжки по обидва боки кордону, проте вирішив ризикнути, оскільки не хотів повертатися в російську в'язницю. Йому вдалося перелізти стіну, після чого він ледь не був затриманий російським солдатом. "Але це виявився останній російський військовий, який стояв уже після пункту пропуску, на відстані декількох десятків метрів від першого нашого військового. Він звернувся до мене російською мовою і запитав щось про паспорт. Я злякався і побіг в сторону нашого прикордонника", - розповів він.
За словами Ільченка, він встиг добігти до українського пропускного пункту, де показав паспорт і документи, які засвідчували кримінальну справу і перебування в СІЗО. Після цього він добрався до Львова, де йому допомогли з грошима, їжею, житлом, медичною реабілітацією та оформленням всіх необхідних документів.




Як повідомляв ONLINE.UA, раніше стало відомо, що бойовики на Донбасі перевели в СІЗО українських громадян, які перебувають у них в полоні, і загрожують їм 30-річним тюремним ув'язненням.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?