ЄС видав надзвичайно жорстку заяву на адресу України
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС видав надзвичайно жорстку заяву на адресу України

ЄС видав надзвичайно жорстку заяву на адресу України

Країни Євросоюзу вважають, що запуск тестового режиму  електронного декларування в Україні  практично не має сенсу, і може стати контрпродуктивним.


Про це йдеться в заяві представництва Євросоюзу і посольства країн-членів ЄС в Києві, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Європейську правду".


"Електронна система декларування доходів, яку Національне агентство з попередження корупції (НАПК) запустило 15 серпня, не була сертифікована належним чином і не відповідає цілям закріплення ключових юридичних наслідків, які повинні бути наслідком представлення помилкових декларацій. Саме тому запуск електронного декларування в тестовому режимі має мало сенсу і фактично може стати контрпродуктивним", - йдеться в заяві.


Європейський союз поставив під сумнів офіційну аргументацію влади про причини невидачі сертифіката. У заяві наголошується, що посилання на "технічні недоліки" "суперечить публічним заявам, зробленим ПРООН та іншими експертами, які заслуговують на довіру". "Вони чітко підкреслюють, що система повністю відповідає міжнародним стандартам, і вже зараз може бути використана для збору і публікації декларацій абсолютно законно. Це - завдання, яке зараз має виконати НАПК", - відзначають в ЄС.


У заяві підкреслюється, що українська влада на всіх рівнях повинна без зволікання вирішити інші технічні та адміністративні питання, відповідно до зобов'язань між Україною та ЄС. "Нездатність швидко вирішити цю проблему може підірвати важливі зусилля у боротьбі проти корупції в Україні, яка має вкрай важливе значення для успішного процесу реформ, які підтримуються Євросоюзом", - наголошується в заяві.


Нагадаємо, опівночі  15 серпня був відкритий доступ до інтерфейсу електронного декларування.


Як повідомляв ONLINE.UA,  через відсутність атестата захисту інформації ці декларації не можна використовувати як доказ у суді. Відповідно, посадових осіб, які опублікують неправдиву інформацію про свої доходи, неможливо притягнути до відповідальності.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?