Стало відомо, що радив Януковичу його американський політтехнолог
Категорія
Політика
Дата публікації

Стало відомо, що радив Януковичу його американський політтехнолог

Стало відомо, що радив Януковичу його американський політтехнолог
Джерело:  online.ua

Іноземний кореспондент Люк Хардінг пояснив, як політтехнолог Пол Манафорт допоміг колишньому президенту України  Віктору Януковичу  прийти до влади.


Про це він розповів в статті для The Guardian, переклад якої підготував ONLINE.UA.


Хардінг відзначив, що, не дивлячись на те, що Манафорт і його фірма Davis, Manafort & Freedman залишалися в тіні, його зусилля не залишилися непоміченими. У телеграмі Державному департаменту у Вашингтоні в 2006 році американські дипломати повідомили, що Партія регіонів піддалася таємничому перетворенню. "Давній притулок донецької мафії і олігархів зараз знаходиться в розпалі "екстремального перевтілення", - зазначили вони.


Фірма Манафорта практично робила хірургічну операцію. Мета полягала в тому, щоб позбавити партію від всього бандитського іміджу і зробити її "законною політичною силою".


Журналіст зазначив, що зустрів Манафорта у вересні 2007 року, напередодні мітингу в Острозі. "Це було як раз перед парламентськими виборами, і Янукович гарячково переміщався між регіонами на вертольоті. Поблизу Манафорт виглядав як класичний лобіст з Вашингтона. Він носив дорогий костюм і краватку і випромінював серйозність. У нього навіть була деяка фізична подібність з його клієнтом - навіть їх зачіски були схожі (пізніше мені сказали, що Манафорт доручив Януковичу укладати волосся феном, але в таборі Манафорта це заперечують). Американець розповідав цікаву історію, - яка може здатися знайомою спостерігачам за кампанією Дональда Трампа - про те, як його кандидат був майже навмисне неправильно витлумачений Заходом, і особливо західними ЗМІ. Новий Янукович був абсолютно не схожий на старого, вселяв Манафорт. Він виніс уроки своїх попередніх поразок, вивчає англійську мову - і навіть грає в теніс з послом США. "Люди як і раніше дивляться на політичну систему в цій країні через призму 2004 року, - сказав мені Манафорт. - Але ця ситуація абсолютно інша". Янукович - не маріонетка Путіна, сказав Манафорт; він прагне до прагматичної зовнішньої політики - хорошим відносинам з Росією і ЄС. "Як людина, він [Янукович] зростає, - запевнив Манафорт. - Я думаю, що час вдалині від влади допоміг йому", - розповів він.


"Манафорт задіяв професійні прийоми, він зібрав дані опитувань, працював над поширенням тез для обговорення. Його зусилля були, принаймні, частково успішними - Партія регіонів перемогла на парламентських виборах 2007 року, а в 2010 році Янукович обійшов свого суперника Юлію Тимошенко в президентській гонці. Протягом декількох місяців стало ясно, що він готовий на все, щоб дати зворотний хід скромним демократичним завоюванням Помаранчевої революції. Янукович швидко перейшов до консолідації всіх інструментів влади: судів, парламенту, прокуратури, ЗМІ та телебачення. Тимошенко була звинувачена в корупції і посаджена у в'язницю; Янукович неодноразово відмахувався від західних закликів до її звільнення. в кінці 2013 року Янукович повинен був підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, але в останню хвилину він передумав і натомість прийняв кредит Кремля на $15 млрд", - йдеться в статті.


"Ті, хто працював з Манафортом, кажуть, що його не можна звинувачувати в українській катастрофі. Олег Волошин, колишній помічник Костянтина Грищенка, міністра закордонних справ 2010-2012 при правлінні Януковича, який в даний час працює політичним консультантом, каже, що Манафорт закликав Януковича просуватися в бік інтеграції в ЄС. Волошин досі пов'язаний з колишньою Партією регіонів, якій Манафорт в 2014 році створив новий образ, як "Опозиційного блоку" (консультації Манафорта в Україні тривали, по крайней мере, до парламентських виборів у 2014 році) . Він передбачає, що Янукович "прислухався до того, що говорив Пол" в період з 2007 по 2010, але потім, коли став президентом, перестав його слухати, що призвело до катастрофічних результатів. Поради Манафорта завжди були неідеологічними, згадує Волошин. Він спокійно пояснював: "Ці люди не будуть голосувати за вас, не звертайте на них уваги", а потім пропонував "просувати одну ідею, просувати іншу ідею". "Це був дуже американський підхід. Робіть це, зробіть те", і, найголовніше: "Він був людиною, яка тягнула Януковича на Захід", - зазначив Люк Хардінг.


Також журналіст навів слова Волошина про те, що Манафорт був захисником інтересів США і сприяв американським нафтовим компаніям, таким як Chevron, настільки, що всередині Партії регіонів ходив жарт про те, що Манафорт був, насправді, з ЦРУ. "Ви можете звинувачувати його в чому завгодно, але єдине, в чому ви не можете його звинуватити, це у відсутності волі у відстоюванні американських інтересів в Україні в комерційній сфері". Волошин наполягає, що саме Манафорт переконав Януковича просуватися вперед з порядком євроінтеграції, стверджуючи, що це допоможе підняти провисаючі рейтинги Януковича. Манафорт також рішуче заперечував проти тюремного ув'язнення Тимошенко, прямо заявивши Януковичу: "У вас попереду дуже важкі часи з Заходом". "Пол не винен в тому, що Янукович його не послухав. Якби не Пол, Україна пішла б під контроль Росії набагато раніше", - стверджує Волошин.


Повний  текст статті читайте на ONLINE.UA: Хто і як зробив "мертвого" Януковича диктатором: нові гучні деталі від The ​​Guardian.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?