Геть із знавців: адвокат Савченко поплатився за захист українки
Категорія
Політика
Дата публікації

Геть із знавців: адвокат Савченко поплатився за захист українки

Геть із знавців: адвокат Савченко поплатився за захист українки
Джерело:  online.ua

Дворазовий володар «Кришталевої сови» і володар «Діамантової сови» російського клубу «Що? Де? Коли?» адвокат Ілля Новіков мусить покинути клуб знавців за участь у захисті українського  народного депутата від партії «Батьківщина» Надії Савченко.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інтерв'ю ведучого і генерального продюсера російської телевізійної програми «Що? Де? Коли?» Бориса Крюка газеті «Московський комсомолець".


Крюк, відповідаючи на питання видання, зазначив, що Новіков, перед тим як він почав захищати Савченко, повинен був вибрати, що для нього важливіше - клуб знавців або політична кар'єра.


«Зрозумій, якщо ти захищаєш Савченко і ти гравець «ЩДК», то, значить, «ЩДК» - теж за Савченко», - заявив Крюк, але при цьому додав, що програма «Що? Де? Коли?» поза політикою.


На питання про те, чи повинен Новіков піти, Крюк відповів «безумовно». «Спочатку попрощайся з нами, а потім займайся Савченко», - сказав Крюк.


Відзначимо, що Ілля Новіков разом з Марком Фейгіним і Миколою Полозовим захищали українську військову льотчицю і депутата ВР Надію Савченко, яку в Росії засудили в травні 2016 року до 22 років позбавлення волі за звинуваченнями у пособництві вбивству двох співробітників ВГТРК на Донбасі. Згодом вона була обміняна на двох засуджених в Україні громадян Росії - Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва.


При цьому сам Новіков у своєму Facebook так прокоментував інтерв'ю Крюка МК.


«Після інтерв'ю Бориса Крюка МК вже піднялася якась кампанія на підтримку мене і в осуд його. У мене до Бориса немає ніяких претензій, і я не розумію, чому вони повинні бути у інших. Я прекрасно розумів, коли приймав у липні 2014 захист Савченко, що це може завдати неприємностей "Що? Де? Коли?", що виходить на Першому каналі», - написав Новіков.


«Перше, що я зробив, підписавши угоду про захист - подзвонив продюсерам і сказав, що розумію їх труднощі і в будь-який момент піду», - додав адвокат.


«Перші півтора року це ще не було проблемою, але до весни 2016, коли процес Савченко вийшов на фінішну пряму, робити вигляд, що все це не має відношення до політики, стало вже неможливо. Мої адвокатські обов'язки, як я їх розумію, не дозволяли зменшити обороти, в тому числі в коментарях пресі», - продовжив Новіков.


«Я тоді кожен день говорив в інтерв'ю, що мета моєї роботи - допомогти Україні організувати тиск на Путіна (президент Росії Володимир Путін - Ред.), а для цього потрібно показати, що він і його підлеглі убого брешуть», - пише адвокат.


«Борис мене попереджав, що чим більше я такого кажу, тим складніше йому мене відстоювати. І що мені потрібно визначитися з пріоритетами. Але я з ними давно визначився. Моя адвокатська робота і конкретно на той момент справа Савченко для мене важливіше всього. Говорити публічно людям на кшталт речника МЗС Захарової (Марія Захарова - Ред.) або спікера СКР Маркіна (Володимир Маркін - Ред.), що вважаєш їх бл..мі - теж важливо. У моральному вимірі (ну і ще бонусом моє збочене почуття гумору, радує їх реакція і реакція інших таких же). Грати в телевікторину менш важливо», - вважає Новіков.


«Єдине, про що я раніше не говорив, і що варто сказати, якщо вже цю тему почали обговорювати публічно. Моя команда повинна була грати у весняній серії в березні 2016, але вони відмовилися сідати за стіл без мене. Це мене дуже зворушило. Спасибі, Алесь, Юля, Гюнель, Гриша і Стас. Борису варто було б знайти спосіб повернути їх скоріше», - написав російський адвокат.


Як повідомляв ONLINE.UA,  колишньому адвокату народного депутата від фракції "Батьківщина" Надії Савченко Марку Фейгіну обмежили виїзд з Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?