Скандал з е-деклараціями: з'явилася резонансна подробиця, соцмережі киплять
Категорія
Україна
Дата публікації

Скандал з е-деклараціями: з'явилася резонансна подробиця, соцмережі киплять

Скандал з е-деклараціями: з'явилася резонансна подробиця, соцмережі киплять
Джерело:  online.ua

Підроблена електронна декларація, подана від імені члена Національного агентства з попередження корупції Руслана Рябошапки, була підписана не тестовим ключем, як повідомлялося раніше, а повноцінним електронним ключем, створеним державним підприємством "Українські спеціальні системи" (УСС).


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на статтю « Європейської правди ».


Видання стверджує, що про це свідчать відкриті дані про ключі, з'ясовані за номером.


19 серпня Руслан Рябошапка оприлюднив номер ключа, за яким була заведена в систему фальшива інформація від його імені - 425D4BC6E44FFB1004000000E20E000026190000.


Представники експертної групи, яка займається питаннями цифрового підпису, при цьому підтвердили, що ключ видано УСС, а також той факт, що він не має статусу тестового.


Відповідно, ключ був створений держпідприємством за підробленими документами або без документів.


Експерти відзначають, що 20 серпня статус ключа змінився на "відкликаний", а потім і він зник з бази даних.

Видача повноцінного ключа вимагає особистої аутентифікації і перевірки документів особи, якій він видається. В даному випадку підприємство сертифікувало свідомо фальшивий ключ на неіснуючий ІПН.


Колишній заступник генпрокурора Віталій Касько, коментуючи цю інформацію в Facebook, зазначив, що дії тих, хто безпосередньо втрутився в систему, можуть кваліфікуватися як кримінальний злочин за ст.361 КК (несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем).


При цьому в п'ятницю, 19 серпня,  народні депутати України Антон Геращенко та Іван Винник на брифінгу заявили, що хакери зламали систему НАПК, де публікуються електронні декларації.


У соціальних мережах активно коментують нову інформацію:


«О..уеть, просто о ... уеть. І х..й кого посадять, зрозуміло, адже навіщо, краще замість розслідування скататися до Харкова і потиснути ще раз руку Кернесу, а то вона вже майже день що не пожата ясноокимм революціонерами в Бріоні», - пише в Facebook відомий український блогер Іван Оберемко.


«Вчорашня пресуха Геращенко і Винника про злом системи декларування - умисне підроблення та профанація, укладена з метою скомпрометувати систему електронного декларування», - коментує журналіст Денис Бігус.


«Ключ, під яким розмістили фейкову декларацію Рябошапки, був виданий УСС. Ще раз - держпідприємство, яке тримає у себе систему електронного декларування, видало якимось м ... дакам справжній ключ, щоб підвісити в систему підроблену декларацію. Щоб два інших му ... ака з типу протиборчих партій, проорали на всю країну, що система не працює», - продовжує Бігус.


«Ось вам аналогія. Геращенко і Винник підкупили паспортистку і отримали у неї підроблений паспорт, на цьому держбланку. Потім за цим підробленим паспортом - здали декларацію. Так як бланк справжній, і підпис паспортистки - теж, система внесла дані. Але питання не до системи, а до паспортистки. Плюсом системи є те, що сліди підробленого паспорта - збережені. (І тепер всіх посодють, сподіваюся)», - пояснив журналіст.


«Я правильно розумію, що Ви вважаєте надійною систему електронного декларування, в яку можна вставити декларацію під ім'ям будь-якої людини - будь то Джеймс Бонд або Руслан Рябошапка? Або треба було спочатку довести систему до робочого стану, а потім її запускати без криків і істерик?», - коментує запис Бігуса Антон Геращенко.



Сергій Іванов: Антон, я як програміст з 20-річним стажем скажу наступне - проблема вашого спору в тому, що ви не поділяєте програмний код і бюрократичну процедуру ідентифікації чиновників і видачі їм ключів. На останнє програмісти не можуть вплинути - у них немає повноважень і це не їхня сфера відповідальності. За останнє повинен відповідати чиновник високого рангу, ось проблема в тому, щоб з'ясувати, хто цей чиновник, і чому він не вийде і не пояснить, що відбувається з видачею ключів.


Сергій Лукін: Гаразд, Винник. Але Антон? Відмовка зрозуміло яка буде, система тестова, відповідальності немає. Питання в тому, хто видав нехай навіть тестовий ключ. Він повинен нести відповідальність.


Володимир Бєляєв: Антон Геращенко, ви займаєтеся профанацією з явним наміром дискредитувати систему. Тепер поясню простими словами. АЦСК УСС видав вам технологічний (тестовий) ключ (окреме питання до УСС, на якій підставі) з правами адміністратора системи. Ключ виданий на фіктивну особу, яка може називатися як завгодно. Ви попросили назвати його ім'ям депутата. Так ефектніше. Зазвичай, такі ключі використовуються розробниками на етапі тестування системи і знищуються при введенні системи в промислову експлуатацію. Тому ще раз питання: де ви взяли ключ? І, так, з правами адміністратора можна зробити все що завгодно в будь-якій системі. І це не злом. Але заволодіння таким ключем - злочин. Де ви взяли ключ?


Як повідомляв ONLINE.UA,  в Програмі розвитку Організації Об'єднаних Націй повідомили, що фактів злому системи електронного декларування в Україні не було, як заявляли 19 серпня депутати Винник і Геращенко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?