Україна веде ще одну війну: чеський журналіст поділився враженням
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна веде ще одну війну: чеський журналіст поділився враженням

Україна веде ще одну війну: чеський журналіст поділився враженням
Джерело:  online.ua

Чеський журналіст Онджей Соукуп заявив, що Україна веде ще одну війну, а саме - "війну символів".


Про це журналіст сказав в інтерв'ю ONLINE.UA.


Як приклад Соукуп призводить пам'ятник радянському вождю Володимиру Леніну в центрі Києва.


"Для мене мати пам'ятник Ленінові в центрі столиці ... Я не хочу порівнювати з Гітлером, але це десь близько. Це людина, яка реально відповідальна за мільйони загиблих людей, за десятки мільйонів понівечених доль. За те, що Росія спочатку розпалася, а потім виросла в це чудовисько під назвою Радянський Союз. Мені було незрозуміло, як статуя цієї людини може стояти в центрі Києва ... Хоча я розумію, що коли біля пам'ятника ходить кілька поколінь, ставлення змінюється", - сказав чеський журналіст.


За його словами, в Чехії досі стоять пам'ятники представникам колишньої Авто-Угорської імперії, однак ніхто вже й не пам'ятає, хто це були такі.


"Хто це такий? Друг пролетаріату? Але розумієш, що пролетаріат - це давно вже неактуально, світової революції не буде. І ти вже це сприймаєш, як, ну я не знаю - у нас до сих пір стоять пам'ятники періоду Австро-Угорщини. І ніхто не пам'ятає цього маршала Радецького, хоча в Італії його пам'ятають, як ката, він обстрілював міста артилерією", - пояснив Соукуп.


Він також зазначив, що схвалює знесення пам'ятників радянським вождям в Україні.


"Так, це, звичайно," війна символів ", і я не можу давати поради українцям, але знесення пам'ятників комуністичного минулого мені здається відновленням історичної справедливості", - сказав журналіст.


Однак, за його словами, боротьба з пам'ятниками - це лише перший крок на шляху до нового життя.


"Але, головне - це не зациклюватися саме на цих "леніних"... Так, це найпростіше - взяв вантажівку, відвіз пам'ятник на околицю в музей ... І що? Я щойно приїхав зі Слов'янська, де знесли пам'ятник Леніну, на цьому місці тепер прекрасна клумба. Але люди, які це зробили, повинні розуміти - тепер вони повинні або йти у владу, або тиснути на владу. Знести Леніна - це тільки перший крок", - резюмував Соукуп.


Повний текст  інтерв'ю читайте на ONLINE.UA: В Україні йде "війна символів", але це тільки початок - журналіст з Європи про ціну незалежності.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?