Путін не зміг зруйнувати Україну через одну помилку - західні ЗМІ
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін не зміг зруйнувати Україну через одну помилку - західні ЗМІ

Путін не зміг зруйнувати Україну через одну помилку - західні ЗМІ
Джерело:  Atlantic Council

25 років тому, після сімдесяти років радянського панування і більше трьохсот - російського правління, Україна проголосила

свою незалежність. Це сталося після загальнонаціонального референдуму, на якому понад 90% виборців України обрали незалежність. Кожна частина країни, в тому числі Крим, понад 60% населення якого в той час становили етнічні росіяни, обрали незалежність більшістю голосів.
Джон Хербст, Стівен Пайфер та Уільям Тейлор (п'ятий, третій і шостий посли США в Україні відповідно) в своїй статті для сайту Atlantic Council на честь Дня Незалежності України розповіли про те, як протягом 25 років країна домагалася своєї незалежності, з якими складнощами вона стикалася, що продовжує стояти на заваді її розвитку, і як Володимир Путін помилився в розрахунках і не зміг розколоти країну. ONLINE.UA зробив переклад матеріалу.


Нова незалежна держава зіткнулася з величезними труднощами. Чи відбудеться розкол між російськомовним сходом і спрямованим на Європу заходом, або ж Україна зможе створити національну ідентичність, яка бере до уваги регіональні відмінності? Не менш важливо, чи зможе Україна позбутися пострадянської еліти і створити життєздатну демократію і ринкову економіку. Чи стане формально незалежна Україна дійсно незалежною?


Всі троє з них, відзначають екс-посли, були в значній мірі залучені в розробку політики, пов'язаної з Україною і Росією в середині 1990-х років. Озираючись назад, можна сказати, що деякі з наших проблем в той час були перебільшені. Горезвісні розрахунки на основі розвідданих ЦРУ, наприклад, які передбачали, що Україна може бути розділена на дві частини, виявилися помилковими. Українським політикам, незважаючи на безліч недоліків, в значній мірі вдалося врегулювати істотні відмінності в світогляді між сходом і заходом країни.


Україна також чудово впоралася зі стримуванням "демонів нетерпимості", які існували в її не такому далекому минулому. Антисемітизм і непрості відносини між українцями і поляками були характерною рисою життя в Україні протягом багатьох століть. Сьогодні діалог між етнічними українцями та євреями, а також між українцями і поляками стали характерною рисою українського життя.


Зроблені в 2014 році заяви Москви про те, що в Києві до влади прийшли "фашисти" і процвітає антисемітизм, виявилися фантазіями Кремля. За останні два роки люди з крайніми і націоналістичними поглядами не змогли домогтися багато чого в українській політиці.


Проте, на жаль, для України і російського народу, президент РФ Володимир Путін веде політику наростання авторитаризму всередині країни і реалізації імперських ідеалів за кордоном. Це стало серйозною проблемою для Києва. У певному сенсі, Путін покладався на помилкові розрахунки 90-х років, коли почав свою таємну війну, щоб посприяти сепаратизму на Донбасі (і в результаті цієї серйозної помилки спроби розколоти Україну президенту РФ не вдалися, - ред.).


Небажання більшості етнічних росіян і російськомовних на Донбасі виступити з протестами пояснює, чому Кремлю довелося відправити туди регулярні армійські підрозділи в серпні 2014 року і знову в лютому 2015 року, щоб зберегти діяльність так званих "Донецької і Луганської народних республік". Насправді, незаконне захоплення Путіним Криму і війна на Донбасі лише посприяли розвитку сучасної українського свідомості та патріотизму, які є рушійною силою країни в напрямку Європи і в бік від імперської Росії.


Коли на чолі з Росією сепаратистські сили рухалися на захід від Донецька навесні 2014 року, спостерігачі говорили, що Україна не має можливостей і сил, щоб зупинити їх. Але в червні 2014 новообраний президент Петро Порошенко почав контрнаступ, який змогли зупинити лише регулярні російські війська. З тих пір, Київ, по суті, відправив Москву до "мертвої точки". І все це є великим досягненням для України.


Але не все в Україні так райдужно. З моменту здобуття незалежності у країни, за великим рахунком, не було реформаторського політичного керівництва. Корупція характеризувала політичну систему і економіку, а отже, економічне зростання було повільним. Українське громадянське суспільство - активне, перспективне, і саме воно підштовхує країну до змін, нехай і в повільному і нерівномірному темпі. Помаранчева революція, здавалося, обіцяла великі реформи, але в той час, як президент Віктор Ющенко вів правління демократичним шляхом, він не боровся з корупцією.


Євромайдан і наступні вибори привели до влади Порошенка і найбільш реформаторські уряд і парламент в історії України. Досягнення цього нового уряду істотні, вважають американські дипломати. Перехід на ринкові принципи ціноутворення на природний газ усунув основне джерело корупції в країні. Уряд також створив прозору систему державних закупівель та провів велику реформу банківської системи. Проте, просування влади України в проведенні реформ було не таким швидким, як повинно було бути, і корупція продовжує залишатися основною проблемою країни.


Якби не триваюча агресія Кремля, Україна була б в більш вигідному положенні для просування щодо необхідних реформ. Зараз же їй необхідно знаходити шляхи справлятися з двома проблемами одночасно.


Сполучені Штати повинні допомогти Україні. Демократична Україна, яка реформується, зберігає свою територіальну цілісність і політичну незалежність, дуже важлива для інтересів США.


Вашингтон надавав істотну підтримку Україні останні 25 років, і він повинен продовжувати це робити, в той же час енергійно підштовхуючи Київ здійснювати кроки до побудови більш сильного і витривалого держави. Успіх України має значення не тільки для українців, а й для побудови стабільної і безпечної Європи, яка була метою політики США з часів закінчення холодної війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?