Союзнику України дали важливу пораду щодо Києва
Категорія
Політика
Дата публікації

Союзнику України дали важливу пораду щодо Києва

Союзнику України дали важливу пораду щодо Києва
Джерело:  online.ua

Політичний експерт Євген Магда, коментуючи визнання Сеймом Волинської трагедії геноцидом, порадив Польщі та Україні вирішити всі свої розбіжності і поміняти формат відносин на партнерські.
Про це Магда написав у своїй статті для ONLINE.UA.
За його словами, якщо Варшава і Польща не зможуть найближчим часом домовитися, цим може скористатися Москва.
"Важливим для України і Польщі є питання історичної пам'яті, оскільки проблемних моментів у відносинах між нашими народами вистачає. Петро Порошенко підкреслив, що існуючі суперечності не повинні бути використані третьою стороною. У нього є підстави так говорити: представники фракції КПРФ російської Держдуми вже виступили за визнання "волинського геноциду". Попередньо глави держав домовилися до грудня домогтися ефективного діалогу з історичних питань", - підкреслив політолог.
У той же час він застеріг українців від прийняття рішення про визнання дій Польщі щодо українців в 1919-1951 роках геноцидом.
"Однак ситуація може обернутися несподіваним чином: в українському парламенті зареєстрований проект постанови про визнання дій Польщі щодо українців в 1919-1951 роках геноцидом. Його автором є Олег Мусій, колишній міністр охорони здоров'я, який став депутатом-мажоритарником у Львівській області. Цей проект підказує легкий шлях для багатьох парламентарів "дати відповідь" польському Сейму, але навряд чи такий сценарій спростить ситуацію. На жаль, українські парламентарії нинішнього скликання куди охочіше йдуть шляхом легких рішень, а не намагаються системно вирішувати проблеми", - зазначив Магда.
У разі, якщо Україна і Польща не зможуть самостійно вирішити непорозуміння, експерт радить їм звернутися до американських чи британських фахівців.
"Україна і Польща сьогодні потрібні одна одній, і це підтвердила спільна Декларація, підписана двома президентами. Ні Київ, ні Варшава не отримають найближчим часом більш вірного союзника, і існуючі суперечності не повинні затьмарювати цей факт. Однак і враховувати інтереси одна одної необхідно. Очевидно, що польський Сейм не стане скасовувати "геноцидну" постанову, що відповідає інтересам представлених в законодавчому органі партій. Тому історичні проблеми варто віддати на суд фахівців, можливо, із залученням третьої сторони. Наприклад, американець Тімоті Снайдер не має сантиментів і відмінно знає історію регіону, як і британець Норман Дейвіс", - написав Магда.
"Політикам по обидва боки польсько-українського кордону належить зробити так, щоб "історичні" проблеми відійшли на другий план завдяки історичним рішенням. Серед іншого пора міняти формат відносин з "адвокат - підзахисний" на партнерські. І тут багато що залежить від Польщі, у якої сьогодні сильніші позиції. Хочеться вірити, що Дуда в Києві виступав не тільки в якості посередника і зможе переконати своїх однопартійців шукати спільну мову з Києвом не заради галочки", - резюмував він.
Повний текст статті читайте на ONLINE.UA: Сюрпризи на тлі "геноциду": чого чекати Україні від найближчого союзника.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?